Algemeen

Veiligheidseisen rondom een magazijn

Veiligheidseisen rondom een magazijn
Werk jij in een magazijn of ben je leidinggevende in een magazijn? Dan is het altijd goed om aandacht te besteden aan de veiligheidseisen. Een werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid in het magazijn. Als leidinggevende moet je er dus alles aan doen om je personeel te beschermen. Wanneer je dit niet hebt gedaan, loop je het risico op ongelukken waar jij verantwoordelijk voor bent. Voorkom nalatigheid en zorg ervoor dat jij bekend bent met de veiligheidseisen. Hieronder noemen we een aantal belangrijke veiligheidseisen die op de meeste magazijnen van toepassing zijn. Als jij het gevoel hebt dat er nog ruimte is voor verbetering binnen jouw bedrijf, kan het een goed idee zijn om dit artikel door te nemen.

Veiligheid op de heftruck

Binnen de meeste magazijnen werkt men met een heftruck. Logisch, want je kunt je personeel uiteraard niet alles laten sjouwen. Indien je een heftruck gebruikt, dien je aan bepaalde verplichtingen te voldoen. Om te beginnen mogen er in het magazijn geen rondslingerende materialen liggen. Wanneer hier met een flinke lading overheen gereden wordt, loopt men het risico dat de heftruck kantelt. Ook de heftruck zelf dient goed onderhouden te worden, zodat de kans op problemen minimaal is. Laat de heftruck jaarlijks keuren, zodat je zeker kunt zijn van een veilig voertuig. Medewerkers die de heftruck bedienen, dienen hiervoor opgeleid te zijn.

Voldoet jouw oude heftruck niet meer aan de eisen? Laat deze dan op tijd vervangen. Gebruikte heftruck nodig? Op het internet zijn diverse aanbiedingen te vinden. Ga altijd goed na of de heftruck nog wel aan alle eisen voldoet, voordat je nog een heftruck bezit waar niet meer mee gewerkt mag worden. Een zijlader nodig? Ook deze kun je simpelweg tweedehands aanschaffen.

Ladders en de betreffende eisen

Wellicht werk je ook veel met ladders. Ook hierbij is het belangrijk om te kijken of deze stabiel zijn en volgens de veiligheidseisen zijn gefabriceerd. Een ladder hoeft niet veel te kosten, maar er dient wel altijd een goede ladder aanwezig te zijn. Veel bedrijven nemen hier de moeite niet voor en dit leidt helaas nog vaak tot ongelukken. Zorg er daarom voor dat er altijd minstens één goede ladder in het magazijn te vinden is.

Ook interessant


Build for Life