Architectuur

Veel Vlaamse architectenbureaus voelen de economische crisis

Twee op drie Vlaamse architectenbureaus heeft duidelijk last van de crisis en het zijn vooral de Antwerpse bureaus die er het meeste hinder van ondervinden. Dit blijkt uit de grootscheepse enquête die Cedric Koppers, student aan de Provinciale Hogeschool Limburg, uitvoerde in samenwerking met Architectura.be

Volgens het jaarlijks onderzoek van Bouwunie is de Belgische aannemer optimistischer gestemd dan vorig jaar. Ook blijkt uit een recent gepubliceerd persartikel van Essencia dat in de bouwsector positief geroezemoes aanwezig is, ondanks de daling van het aantal bouwvergunningen sinds het beëindigen van de BTW-maatregel in maart 2010. Toch werd de Vlaamse bouwnijverheid getroffen door de huidige economische crisis, maar bleef deze sector in vergelijking met de andere sectoren relatief gespaard. De heropleving verloopt echter trager. Hierdoor verwacht de Confederatie bouw een groei van 1% in 2011. In praktijk zal dit afhangen van de betaalbaarheid van de nieuwe woningen, de effecten van de strengere energie-eisen en het verloop van de hypothecaire rentevoeten.

De Vlaamse architect is zonder twijfel rechtstreeks verbonden aan de welvaart in de bouwsector. Onderzoek, door Cedric Koppers in het raam van zijn thesis voor de titel van Master in Architectuur aan de PHL (Diepenbeek), door middel van een online enquête bij honderdnegenenveertig architectenbureaus in juni 2010 in samenwerking met www.architectura.be, wijst uit dat twee op de drie deelnemende Vlaamse architectenbureaus deze crisis ervaart. Meer dan één op vier heeft er duidelijk last van. West-Vlaanderen werd bij het uitbreken van de crisis dubbel zo hard getroffen ten opzichte van Antwerpen en Limburg, wat de daling van het aantal bouwaanvragen betreft. Toch voelen de Antwerpse architecten (70,3 %) de economische crisis het hardst. In Oost-Vlaanderen geldt dit voor ongeveer de helft van de ondervraagden.

Lees verder op Architectura.be