Vastgoed

Vastgoedverkoop gebeurt nu vaker via veiling

De verkoop van vastgoed verloopt nu steeds vaker via een veiling. Volgens Nard Schuddebeurs van Jones Lang LaSalle komt dit onder meer omdat de traditionele onderhandse verkoop niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet. Een veiling, vooral via internet, is vaak transparanter en duidelijker voor zowel koper als verkoper. Ook is een internetveiling gemakkelijk toegankelijk. Daardoor kan het aantal deelnemers aanzienlijk groter en gedifferentieerder zijn.

Dat de veiling in opkomst is heeft ook Jones Lang LaSalle begrepen als internationaal vastgoedadviseur. Tijdens de vastgoed beurs Provada 2010 introduceerde JLL zelf het online veilen van vastgoed. Sinds februari 2010 houdt JLL nu periodiek veilingen waar uitsluitend commercieel vastgoed wordt geveild. Dit gebeurt zowel executoriaal als op vrijwillige basis.

In Angelsaksische landen is een dergelijke veiling al gemeengoed, maar in Nederland is het fenomeen nog relatief nieuw. De veiling biedt echter veel mogelijkheden. Anoniem bieden is mogelijk, terwijl de veilingen op allerlei manieren gehouden kunnen worden zoals uitsluitend bij opbod en afslag, uitsluitend bij opbod en uitsluitend bij afslag.

Gebaseerd op: Vastgoedmarkt

Ook interessant