Algemeen

Valorem-indexen vragen om herziening van verzekerde kapitalen

Valorem-indexen vragen om herziening van verzekerde kapitalen
Op basis van de hierna gepubliceerde indexen past men in tal van polissen de verzekerde kapitalen van industriële risico’s jaarlijks aan. Alle aandacht van de industriële sector, maar ook van de risk managers, de verzekeringsmakelaars en de vastgoedbeheerders is dezer dagen gericht op de VALOREM-indexen. Per 1 januari 2011 geven de indexen de kostprijsevolutie weer voor 2010, ze worden opgesplitst in de GEBOUWEN-INDEX en de MATERIEEL-INDEX.

De Valorem-index is een gewogen index op basis van de evolutie van voornamelijk de kostprijzen van de lonen, materialen en halffabrikaten uit het volledige jaar 2010 en dit voor diverse sectoren, landen van herkomst en diverse types gebouwen en materieel. Deze Valorem-indexen worden dan ook pas kenbaar gemaakt op het moment dat alle nodige informatie van 2010 beschikbaar is.

Valorem-index op 01.01.2011 en de evolutie van de laatste 10 jaar




De Valorem-indexen worden opgemaakt sedert 1960 en bestaan naast de ABEX-index voor de private woningbouw en de index van de consumptieprijzen.

GEBOUWEN-INDEX

De GEBOUWEN-INDEX is een gewogen index die rekening houdt met de prijsevolutie van de verschillende types van gebouwen die in België en Groot-Hertogdom-Luxemburg voorkomen. Het betreft industriegebouwen, kantoorgebouwen en utilitaire gebouwen.

Voor 2010 noteert Valorem een stijging voor de GEBOUWEN-INDEX van 3,2 %.

De stijging van de bouwkosten is veroorzaakt door verschillende factoren. Enerzijds zijn op jaarbasis de energiekosten vrij sterk gestegen, met als gevolg een stijging van de kostprijs van bouwmaterialen zoals kunststoffen, bitumen en alle andere van petroleum afgeleide producten. Ook de staalprijs kent een forse stijging door de wereldwijd toenemende vraag. Maar anderzijds heeft de relatief beperkte stijging van de loonkosten en de blijvende druk op de winstmarges (ten gevolge van nog niet volledig gevulde orderboeken) de algemene stijging van de bouwkosten nog enigszins ingeperkt.

MATERIEEL-INDEX

De INDEX-MATERIEEL houdt rekening met de prijsevolutie van het bestaande machinepark in de Belux.
Deze wordt gewogen rekening houdend met de diverse sectoren, de landen van herkomst en het type materieel.

Hiertoe wordt de jaarlijkse evolutie van een aantal parameters opgevolgd, met name de prijzen voor grondstoffen en materialen, halffabricaten, machinecomponenten, intermodale transportkosten (nationaal en internationaal), loonkosten, wisselkoersen en invoerrechten die allemaal samen in een gewogen percentage worden verwerkt tot een eindcijfer dat representatief is voor het materieel waarmee men in de praktijk in de Belux wordt geconfronteerd. Nog meer dan voor de INDEX-GEBOUWEN is de staalprijs dé bepalende factor, die na de eerder forse daling in 2009, een evenzo forse stijging in 2010 kende. Ook hier heeft de bescheiden stijging van de loonkosten de totale stijging van de INDEX-MATERIEEL ingeperkt.

Hoewel verschillen werden genoteerd tussen de lidstaten in de eurozone kon men algemeen stellen dat de recessie eind 2009 over haar dieptepunt heen was en dat een algemeen -weliswaar voorzichtig- herstel waarneembaar was vanaf het eerste semester van 2010. Voor de INDEX-MATERIEEL resulteert dit in een stijging t.o.v. het vorige jaar met 1,7 %. Hierdoor ligt de index quasi terug op hetzelfde niveau als in 2009.

Indexeren op een langere termijn?

De Valorem-indexen voor gebouwen en materieel zijn samengestelde, gewogen indexen. Onoordeelkundig gebruik ervan op langere termijn kan aanleiding geven tot een afwijking met de realiteit. Voor een correcte waardering voor verschillende doeleinden baseert VALOREM zich steeds op een fysieke inventarisatie van de materiële vaste activa.

Wie is Valorem?

Valorem, opgericht door managing directors Frank Goetgebuer en Hendrik Roos, staat vandaag garant voor een breed experten-team. Elke medewerker levert vanuit zijn/haar discipline en ervaring een waardevolle bijdrage tijdens elke ‘VALuation Of Real Estate & Machinery’. Met de maatschappelijke zetel in Brussel en de exploitatiezetel in Gent voert VALOREM diverse waarderingen uit voor een internationaal klantenbestand in de commerciële, industriële en publieke sector. VALOREM beschikt over de expertise om de verzekerbare en bedrijfseconomische waarde (Fair Value/marktwaarde) van materiële vaste activa te bepalen binnen de commerciële en industriële context. Valorem behandelt op basis van de ‘in house’ kennis en ervaring schadedossiers bij zowel brand, machinebreuk als bedrijfsschade. Ten slotte stelt VALOREM Fixed Asset Registers (FAR) op ten behoeve van het beheer van de materiële vaste activa voor diverse doeleinden. Meer info op www.valorem.be.

Ook interessant


Build for Life