Algemeen

De Valorem-indexen 2009 zijn er

De Valorem-indexen 2009 zijn er
De industriële sector maar ook risk managers, verzekeringsmakelaars en vastgoedbeheerders kijken deze dagen reikhalzend uit naar de VALOREM-indexen. Aan de hand van deze hierna gepubliceerde indexen worden in de polissen de verzekerde kapitalen van industriële risico’s jaarlijks aangepast. De VALOREM indexen geven per 1 januari 2009 de kostprijsevolutie weer voor 2008 en wordt opgesplitst in de index ‘gebouwen’ en de index ‘materieel’.

De VALOREM-index is een zogenaamde ‘input’ index, d.w.z. een gewogen index op basis van de ontwikkeling van de kostprijzen van de lonen, materialen en halffabrikaten uit het volledige jaar 2008 en dit voor diverse sectoren, landen van herkomst en diverse types gebouwen en materieel. Deze VALOREM-indexen worden dan ook pas nu kenbaar gemaakt, op het moment dat alle nodige informatie voor 2008 beschikbaar is, dus begin februari 2009.

VALOREM index op 01.01.2009 en de evolutie van de laatste 10 jaar



De VALOREM-indexen bestaan naast de ABEX-index voor de private woningbouw en de index van de consumptieprijzen. Tot 2003 waren deze indexen bekend onder de naam JOB-index. Sedert 2003 berekent het expertisekantoor ‘Valorem’ deze indexen (zie verder).

Index gebouwen

De index ‘gebouwen’ is een gewogen index die rekening houdt met de prijsevolutie van de diverse types van gebouwen die in België en Groot-Hertogdom Luxemburg voorkomen, meer bepaald industriegebouwen, kantoorgebouwen en utilitaire gebouwen. Voor 2008 noteert VALOREM een stijging voor de gebouwen-index van 2,8%.

De stijging van de bouwkostprijzen van de vorige jaren heeft zich verder doorgezet in de eerste drie kwartalen van 2008. Deze stijging was zowel waar te nemen in kostprijs van de energie als in de prijzen van de bouwmaterialen. De daling van de vraag in het algemeen tengevolge van de financiële crisis in de tweede helft van 2008 veroorzaakte een sterke daling van de energiekostprijzen en een daling van de grondstoffenprijzen. Dit heeft zich slechts ten dele vertaald in een afvlakking van de stijging van de kostprijzen in de bouwsector op het einde van het jaar. Bovendien zijn de lonen op jaarbasis gemiddeld meer dan 3% gestegen. Per saldo houden we nog een gemiddelde stijging van 2,8% over voor de index ‘gebouwen’.

Index materieel

De index 'materieel' houdt rekening met de prijsevolutie van het bestaande machinepark in de Belux en dit gewogen naar de diverse sectoren, de landen van herkomst en het type materieel. Hiertoe wordt de jaarlijkse evolutie van een aantal parameters opgevolgd, met name de prijzen voor grondstoffen en materialen, halffabrikaten, machinecomponenten, intermodale transportkosten (nationaal en internationaal), de loonkosten, wisselkoersen en de invoerrechten die allemaal samen in een gewogen percentage worden verwerkt tot een eindcijfer dat representatief is voor het materieel waarmee men in de praktijk in de Belux wordt geconfronteerd.

De indexstijging voor het materieel bedraagt 3,0%. De omvangrijke prijsstijgingen in de energiesector en voor produkten in de metallurgiesector, die zich gedurende de eerste drie kwartalen fors doorzetten, kenden vanaf het begin van het laatste kwartaal een zeer sterke daling waardoor de globale stijging –over het gehele jaar genomen- afgezwakt werd. Hoewel van minder doorslaggevend belang werden –op jaarbasis– dezelfde trends waargenomen op het vlak van vervoerskosten. Ook de loonkosten stegen nationaal op jaarbasis met ruim 3%. Bijgevolg –en in weerwil van de huidige conjunctuur- noteren we voor 2008 een verdere stijging van de index materieel t.o.v. de voorgaande jaren.

Indexeren op een langere termijn?

De VALOREM-indexen voor gebouwen en materieel zijn samengestelde, gewogen indexen. Onoordeelkundig gebruik ervan op langere termijn kan aanleiding geven tot een afwijking met de realiteit. Voor een correcte waardering voor verschillende doeleinden baseert VALOREM zich steeds op een fysieke inventarisatie van de materiële vaste activa.

Voor meer info: www.valorem.eu
Build for Life