Algemeen

Valorem-indexen voor de herziening van industriële risico's

De industriële sector, maar ook risk managers, verzekeringsmakelaars en vastgoedbeheerders kijken deze dagen reikhalzend uit naar de VALOREM-indexen. Aan de hand van de hierna gepubliceerde indexen, worden in de polissen de verzekerde kapitalen van industriële risico’s immers jaarlijks aangepast. De VALOREM-indexen geven per 1 januari 2008 de kostprijsevolutie weer voor 2007, wat wordt opgesplitst in de index ‘gebouwen’ en de index ‘materieel’.

VALOREM-index op 01.01.08


De VALOREM-indexen bestaan naast de ABEX-index voor de private woningbouw en de index van de consumptieprijzen. Tot 2003 waren deze indexen bekend onder de naam JOB-index. Sedert 2003 berekent het expertisekantoor ‘Valorem’ deze indexen.

Index gebouwen

De index ‘gebouwen’ is een gewogen index die rekening houdt met de prijsevolutie van de diverse types van gebouwen die in België en Groot-Hertogdom-Luxemburg voorkomen, meer bepaald industriegebouwen, kantoorgebouwen en utilitaire gebouwen. Voor 2007 noteert VALOREM een stijging voor de gebouwen-index van 3,2%. Hoezo? Tengevolge van de steeds stijgende energieprijzen, zijn zowel de kostprijzen van de productie als het transport van bouwmaterialen verder toegenomen. Anderzijds zijn de aanhoudende sterke prijsstijgingen van de laatste jaren in een aantal segmenten van de metallurgie in 2007 afgevlakt. Bovendien is de loonkost in de bouwsector in vergelijking tot de evolutie van de kostprijs van de bouwmaterialen beduidend minder sterk gestegen. Voor de sterk geïndustrialiseerde bouwtypes, waar de kostprijs van de bouwmaterialen relatief zwaar doorwegen tegenover de loonkosten, is de stijging dan ook nog steeds belangrijker dan in de private woningbouw, maar heel wat minder sterk dan de voorgaande jaren.

Index materieel

De index 'materieel' houdt rekening met de prijsevolutie van het bestaande machinepark in de Belux en dit gewogen naar de diverse sectoren, de landen van herkomst en het type materieel. Hiertoe wordt de jaarlijkse evolutie van een aantal parameters opgevolgd, met name de prijzen voor grondstoffen en materialen, halffabrikaten, machinecomponenten, intermodale transportkosten (nationaal en internationaal), de loonkosten, wisselkoersen en de invoerrechten die allemaal samen in een gewogen percentage worden verwerkt tot een eindcijfer dat representatief is voor het materieel waarmee men in de praktijk in de Belux wordt geconfronteerd. De indexstijging voor het materieel bedraagt 2,3 %. Voor 2007 noteerde Valorem voornamelijk een stijging van de loon- en energiekosten, daar waar de zeer omvangrijke prijsstijgingen voor produkten in de metallurgiesector – zoals gekend gedurende de laatste jaren - in 2007 vrijwel tot stilstand kwamen. Hoewel van minder belang werden tevens de stijgingen van de brandstofkosten niet volledig doorgerekend in de transportkosten. Bijgevolg noteren we voor 2007 een eerder bescheiden stijging van de index materieel t.o.v. de voorgaande jaren.

Indexeren op een langere termijn?

De berekeningen voor de Valorem-indexen blijven evenwel algemeen, een systematisch gebruik kan aanleiding geven tot afwijkingen met de realiteit. Vandaar dat ‘Valorem Expertises’ zich voor een correcte waardering van de materiële vaste activa baseert op een fysieke inventarisatie met een waardering van de fixed assets.

Wie is VALOREM ?

Valorem werd opgericht door managing directors Frank Goetgebuer en Hendrik Roos, en is intussen gegroeid tot een uitgebreid team van experten uit diverse disciplines en ervaringen. Met de maatschappelijke zetel in Brussel en de exploitatiezetel in Gent waardeert Valorem voor een uitgebreid internationaal klantenbestand in de commerciële en industriële sector, en dit binnen Europa. VALOREM staat voor VALuation Of Real Estate & Machinery of de waardering van terreinen, gebouwen, machines en installaties. Valorem beschikt over de expertise om de verzekerbare en economische waarde van materiële vaste activa te bepalen binnen de commerciële en industriële context. Daarnaast heeft Valorem de kennis en ervaring in huis voor de behandeling van schadedossiers voor zowel brand, machinebreuk als bedrijfsschade.
Build for Life