Verbouwen

VRT-gebouw krijgt gigantische facelift

Het omroepgebouw van de VRT aan de Reyerslaan in Brussel wordt van binnen en van buiten compleet gerenoveerd. Het grootse bouwproject Totale Ombouw (Tom) verloopt in vijf fasen en moet in 2010 rond zijn. De kosten voor de VRT worden geraamd op 60 miljoen euro.

Het gebouw van de Vlaamse omroep dateert van de tweede helft van de jaren '60. Het gebouw is verouderd en voldoet anno 2005 niet meer aan de functionele en technische noden van een modern mediabedrijf. De productie-eenheden van de VRT, zoals de studio's en de montagekamers, waren indertijd wel vooruitstrevend en werden ondertussen meermaals aangepast, maar de kantooromgeving is identiek gebleven, zegt Roel De Geyter, de projectmanager voor de VRT.

'We stonden voor de keuze: een nieuwbouw of een renovatie. De kosten van een nieuwbouw werden geschat op 400 tot 500 miljoen euro. De renovatie kost slechts een fractie van dit bedrag. Onderzoek wees trouwens uit dat de structuur OK is en dat het gebouw veel mogelijkheden biedt', legt De Geyter uit.

Medio 2003 werden in een masterplan de huidige toestand geanalyseerd en de doelstellingen duidelijk afgebakend. De kosten werden geraamd op 60 miljoen euro. Begin 2004 werd een tijdelijke vereniging met twee architectenbureaus (Storme-Van Ranst en Archi + I) en twee studiebureaus (Technum en Daedalos) opgericht.

Momenteel zijn de eerste werken gestart: de verhoging van het parkeergebouw. Het is de bedoeling dat de site van het omroepgebouw autoluw wordt. De wagens worden samengebracht in één parkeergebouw.

De buitenkant van het volledige gebouw (125.000 m2) wordt volledig gerenoveerd. 'We plaatsen nieuwe ramen en er wordt isolatie aangebracht. Aangezien het gebouw dateert van midden jaren '60, voor de oliecrisis, is het gebouw nauwelijks geïsoleerd. Volgens berekeningen zouden we met geïsoleerde gevels 150.000 liter stookolie per jaar besparen', duidt De Geyter.

Bij de renovatie heeft de VRT respect voor de symboolwaarde van de gevel. 'Het is typische architectuur van de jaren '60 en we willen er voorzichtig mee omspringen', gaat De Geyter verder. Hij voegt eraan toe dat de VRT nauw in overleg werkt met Stedenbouw en de Franstalige openbare omroep RTBF, die de andere helft van het gebouw bezit.

Structuur
Het belangrijkste aspect van de Totale Ombouw (Tom) is de kantoorruimte. De 30.000 m2 kantoren worden in de naakte beton gezet en terug afgewerkt. 'De nieuwe omgeving moet meer inspelen op de noden van vandaag. Een cross-mediale aanpak vereist nu eenmaal dat mensen over diensten heen samenwerken', aldus De Geyter. Zo zullen de nieuwsdiensten van radio, televisie en internet dichter bij elkaar komen en nog nauwer samenwerken.

Momenteel delen de VRT en de RTBF de centrale gang, die het gebouw vooraan verbindt met het achterste gebouw. Die gang loopt als het ware door de twee bedrijven door. 'Ook de weg die je aflegt om van de ene kant naar de andere te gaan, wordt drastisch ingekort door bijkomende verbindingen en liften', stelt de projectmanager.

Blikvanger van de renovatie wordt een ontvangstruimte voor de zowat 90.000 bezoekers die de VRT jaarlijks ontvangt. De huidige ontvangstruimte is een klein lokaaltje aan het begin van het omroepcomplex. De nieuwe wordt een groot balkvormig volume van 20 meter hoog dat als het ware in de bestaande gebouwen wordt ingeschoven.

Tijdens de renovatie blijft de openbare omroep operationeel. Een aantal diensten vindt tijdelijk elders onderdak. Zo huurt de VRT de eerste verdieping van het gebouw Media Square op het Karabiniersplein. Op de 1.200 vierkante meter wordt de informaticadienst gehuisvest. Deze zone wordt als proefzone gebruikt voor de nieuwe kantoorconcepten.