Woonprojecten

Uniek woon-, werk- en studeerproject zorgt voor verdere opwaardering Kortrijk

Uniek woon-, werk- en studeerproject zorgt voor verdere opwaardering Kortrijk
'Plein Publiek', de nieuwe buurt op de hoek van de Doorniksewijk met de Boerderijstraat.
Kortrijk maakt volop werk van de heropwaardering van de noord-zuidas. Met de goedkeuring van het unieke woon-, werk- én studeerproject ‘Plein Publiek’ schakelt dat plan een versnelling hoger. Op de hoek van de Doorniksewijk met de Boerderijstraat bouwt projectontwikkelaar ION een mix van 52 moderne en klimaatvriendelijke appartementen, 54 studentenkamers en vier handelspanden. “Dé eyecatcher is het gezellige, nieuwe stadsplein dat we aanleggen en voor iedereen toegankelijk is”, luidt het. “Dankzij slimme architectuur geven we de Kortrijkzanen ook het prachtige zicht op de Sint-Rochuskerk terug.” De werken aan ‘Plein Publiek’ starten in de zomer van 2024 en zullen twee jaar duren.

Uniek woon-, werk- en studeerproject zorgt voor verdere opwaardering Kortrijk
Het is goed wonen, leven en werken in de Groeningestad. De Kortrijkzanen wonen verspreid, en toch vind je er alles dichtbij: horeca, winkels, cultuurcentra, sportmogelijkheden,... . Bovendien kent Kortrijk een hoge tewerkstellingsgraad en een sterk onderwijsaanbod. Geen wonder dus, dat de aantrekkingskracht van de stad toeneemt en het aantal inwoners groeit. Sommige prognoses gaan zelfs uit van een bevolking van 85.000 inwoners tegen 2040, tegenover ruim 78.000 inwoners vandaag.

“De komst van meer mensen betekent ook een nood aan meer duurzame en kwaliteitsvolle woonmogelijkheden. Om hierop in te spelen, bouwen we op de hoek van de Doorniksewijk met de Boerderijstraat een nieuwe buurt van ongeveer 9.200 vierkante meter, met meer ruimte om te wonen, werken én studeren: ‘Plein Publiek’.”

​Kristof Vanfleteren, CEO van projectontwikkelaar ION


Gezonde mix met ruimte voor veel groen

Concreet bestaat het project uit zes nieuwe gebouwen met een eigen architectuur en een gezonde mix van verschillende soorten woonmogelijkheden: van appartementen over woningen tot studentenkamers. Samen vormen ze een ‘L’ rond de Sint-Rochuskerk. Die laatste is overigens ontwijd en vorig jaar omgevormd tot het kunstencentrum ‘ArtChurchRochus’. Tussen de kerk en de nieuwe gebouwen komt een compleet nieuw publiek plein - vandaar ook de naam van het project.

“Op het plein zal je rustig kunnen zitten of iets eten en drinken. En dat in een écht groen decor. Zo zetten we in op groenperken en hoogstammige bomen. We hebben er zelfs voor gekozen om parkeerruimte in de kelder op te geven, en twee grote uitsparingen te maken, zodat de bomen goed kunnen wortelen in volle grond en sterk kunnen groeien. Daarnaast gaan we op zoek naar kwalitatieve handelszaken die van het plein een echte trekpleister maken. ‘Plein Publiek’ wordt een aangename plek om te wonen, winkelen en even tot rust te komen.” ​

​Thomas Vercambre, Senior Project Developer bij ION


Uniek woon-, werk- en studeerproject zorgt voor verdere opwaardering Kortrijk
Op het plein zal je rustig kunnen zitten of iets eten en drinken in een groen decor.

Wat de zes verschillende gebouwen betreft, zal elk appartement voorzien worden van de meest moderne en duurzame technieken, waaronder geothermie, zonnepanelen en hemelwaterrecuperatie.

De eerste twee gebouwen vormen samen 'Kouture' en de vernieuwde hoek tussen de Doorniksewijk en de Boerderijstraat. Deze twee residenties bieden zeven ruime 2- en 3-slaapkamerappartementen met grote terrassen aan, verdeeld over vijf verdiepen per gebouw. Alle appartementen bieden een mooi uitzicht op de neogotische kerk, het nieuwe plein én de stad.

Uniek woon-, werk- en studeerproject zorgt voor verdere opwaardering Kortrijk
Een zicht op het terras van de appartementen van residentie ‘Astrid’.

Naast ‘Kouture’ in de Doorniksewijk wordt een brede toegang voorzien naar het nieuwe plein en komt het zicht op de kerk weer helemaal tot zijn recht. Wat verderop in de Doorniksewijk komt ‘Knuss’ te liggen, met 23 betaalbare appartementen voor starters, met elk een eigen terras.

Aan de kant van de Boerderijstraat, krijgt ‘Kouture’ het gezelschap van ‘Karaktr’. De gele baksteen van de gevel wordt in samenspraak met stad Kortrijk en het team van CAAN Architecten behouden. ‘Karaktr’ biedt plaats aan twee interbellumwoningen en twee appartementen.

Uniek woon-, werk- en studeerproject zorgt voor verdere opwaardering Kortrijk
Vooraanzicht van 'Karaktr' (rechts) en 'Komfort' (links).

Naast ‘Karaktr’ komt ‘Komfort’ te liggen, met 11 functionele appartementen van zo’n 80 vierkante meter. Ook dit gebouw heeft een verschillende architectuur gekregen, om de variatie in de buurt te behouden. De appartementen achter de gevel met witte en groene tegels zijn geschikt voor starters.

Achter ‘Komfort’ is een private tuin voorzien waar studenten en bewoners kunnen genieten van het groen midden in centrum Kortrijk. Het project wordt ook voorzien van een ondergrondse garage, die plaats biedt aan 65 voertuigen, met de mogelijkheid om laadpalen aan te sluiten.

Laatste vergunde studentenkamers van Kortrijk

Naast het residentiële gedeelte, maakt ‘Plein Publiek’ tot slot plaats voor 54 studenten van de Kortrijkse campussen van Vives, Howest, KULAK en UGent. En dat precies op de plek waar vroeger de leerlingen van de Stella Marisschool in de Boerderijstraat les kregen. De historische gevel van de voormalige school blijft bewaard. Achter de gerenoveerde gevel voorziet ION complete nieuwbouw, met alle moderne voorzieningen. De tot 4,5 meter hoge plafonds en hoge raampartijen bieden dan een extra gevoel van ruimte en meer lichtinval. De toekomstige studenten kunnen eveneens genieten van de rust van de private tuin.

Studenten die voor ‘Kott’ opteren, krijgen ook keuze. Concreet komen er 8 kamers met gemeenschappelijk sanitair en 6 studio’s, ​ 28 studentenkamers en 6 duplexkamers (mezzanine) met eigen sanitair. Daarnaast komen er ook zogeheten ‘condo’-koten. Dat zijn ruime studentenappartementen met drie slaapkamers die elk van een eigen badkamer, volledig ingerichte keuken en eigen terras zijn voorzien. Verder telt ‘Kott’ twee gemeenschappelijke ontspanningsruimtes, drie grote badkamers en leefkeukens en 58 ondergrondse fietsplaatsen.

“De studentenkamers zijn de laatste die in Kortrijk vergund zijn, voor de nieuwe ‘bouwstop’ voor koten is ingegaan. De ‘bouwstop’ is een controlemechanisme van de Stad, dat ervoor zorgt dat het aanbod continu op de werkelijke vraag is afgestemd. Kortrijk zal tegen 2030 zo’n 5.200 studentenkamers nodig hebben, of bijna 1.000 meer dan vandaag. De bedoeling is dan ook om stelselmatig het aantal beschikbare kamers op te voeren. Dat alles maakt dat studentenkamers in Kortrijk ook interessant investeringsvastgoed zijn geworden. Door investeerders aan te trekken, zijn we in staat om de lat hoog te leggen en zo een kwaliteitsvol aanbod met veel keuze te bieden aan de studenten, op amper vijf minuten fietsen van de verschillende faculteiten in Kortrijk.” ​

​Kristof Vanfleteren, CEO van projectontwikkelaar IONUniek woon-, werk- en studeerproject zorgt voor verdere opwaardering Kortrijk
Achterkant van de nieuwe studentenkamers van 'Kott'.

Bouw start zomer 2024

Stilaan komt de verkoop van alle studentenkamers, woningen en handelspanden van ‘Plein Publiek’ op gang. De eigenlijke bouwwerken starten nog voor de zomer van 2024. Als alles volgens plan verloopt, ​ kunnen de eerste studenten hun intrek nemen op het einde van de zomer van 2026. Voor de bewoners van de appartementen wordt dit begin 2027.

Meer info over ‘Plein Publiek’ vind je hier: pleinpubliek-kortrijk.be/

Voor de realisatie van ‘Plein Publiek’ werkt ION samen met het immokantoor Huizinge. De prijzen voor een appartement starten vanaf 201.250 euro (excl. kosten), voor een studentenkamer is dat 130.000 euro (excl. kosten).