Architectuur

Uitbreiding van museum Reina Sofia in Madrid

Het museum voor moderne kunst Reina Sofia in Madrid heeft onlangs een nieuwe vleugel gekregen. Dit voormalige ziekenhuis, dat al eind tachtiger jaren is verrijkt met drie glazen liftschachten van de Engelse architect Ian Ritchie, werd met ruim 30.000 m2 uitgebreid door de Fransman Jean Nouvel. In de uitbreiding vinden de bibliotheek, een aantal expositiezalen, serviceruimten, een auditorium en het restaurant een plaats.



Op het driehoekige kavel [zie maquettefoto's] liggen twee langwerpige bouwdelen aan de straatzijde met het auditorium in de punt. Ze vormen samen een overdekte buitenruimte die qua schaal en maat wat tegenviel. De verhoudingen maken dat de omsloten ruimte wat somber oogt. Het enorme platte dak, dat we vaker in de plannen van Nouvel tegenkomen, laat slechts via een beperkt aantal strategisch geplaatste openingen licht toe.





Het architectonische klapstuk bleek niet slechts dat enorme spits toelopende dak, maar vooral het solitair geplaceerde en prachtig bekleedde zaalvolume, dat magistraal en vuurrood als een in de haast achtergelaten luxe touringcar in de zon stond te blinken. De glanzende bekleding werkt ook nog door aan de onderzijde, waar het restaurant interieur eveneens dankbaar gebruik maakt van de warme kleur.





Het museum is alle dagen van de week geopend - ook op maandag wanneer de overige Madrileense musea gesloten zijn. Tip: neem geen bagage - ook niet in de vorm van zelfs maar het kleinste rolkoffertje - mee, want vanwege de zeer strenge veiligheidsmaatregelen wordt je dan als bezoeker geweigerd. Zie ook de eigen websites van het museum en van de architect.