Vastgoed

Tweederde huizenkopers denkt niet na over impact relatiebreuk

Tweederde huizenkopers denkt niet na over impact relatiebreuk
Is het in plaats van weten hoe je straks wilt wonen, niet minstens zo belangrijk om te weten hoe je straks wilt leven? Een wereldreis, ondernemer worden of nooit meer verhuizen – iedereen heeft dromen. Maar lang niet iedereen denkt bij het kopen van een huis na over de toekomst. Met name onderwerpen als de mogelijkheid van het eindigen van de relatie (64%), carrière (41%) en gezinsplannen (38%) worden niet of niet uitgebreid besproken voorafgaand aan het hypotheekgesprek. Het blijkt uit onderzoek van Florius onder zo’n 1.100 Nederlandse koppels die de afgelopen drie jaar samen een huis kochten. Bijna 40% geeft aan niet verder dan een jaar vooruit te kijken. Deze week start de campagne Blikopeners, waarmee de hypotheek-verstrekker mensen wil helpen samen de juiste keuzes te maken voor een mooie toekomst.

Niet besproken

Voor een groot deel bepaalt de huidige situatie en niet het toekomstplaatje de keuzes van huizenkopers. Van de Nederlandse koppels bespreekt 40% niet hoelang ze in de nieuwe woning willen blijven wonen, 44% niet of ze willen verbouwen. Op het gebied van de carrière wordt er nog minder gedeeld: 60% heeft het niet gehad over het later minder willen werken, 75% niet over het eventueel eerder stoppen met werken en een carrièreswitch werd door 80% niet besproken. Gezinsplannen zoals hoe het gezin eruit komt te zien en of kinderen gaan studeren waren thuis voor respectievelijk 58% en 38% geen onderwerp van gesprek voor het afsluiten van de hypotheek. Ook onverwachte wendingen als het einde van de relatie, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden kwamen voor velen thuis niet ter tafel.

Wel of geen wilde plannen

Centraal in de Blikopeners campagne van Florius staat een set kaarten om samen gesprekken over de toekomst mee te voeren. Op basis van stellingen als ‘Bij ons volgende huis kunnen we de energienota gewoon betalen’ en ‘Binnen tien jaar maken we die onvergetelijke reis’ ontdekken mensen hoe ze het leven op de lange termijn voor zich zien – en of ze op een lijn zitten. Er zijn 30 downloadable kaartjes om samen in gesprek te gaan. Zo krijgen mensen een Frisse Blik op hun wensen en verwachtingen. Koppels bespreken soms wilde plannen als een lange reis maken of grote uitgaven als een camper of een boot, maar met name geld overhouden voor leuke dingen is voor 68% een belangrijk onderwerp. Voor Millenials en Gen Z zijn leuke dingen helemaal belangrijk: 79% bespreekt het voor het samen kopen van een huis. Niet verrassend maken de jongere generaties sowieso vaker wilde plannen.

Zoveel mogelijkheden

Karin Polman, directeur van Florius over het onderzoek en de nieuwe campagne: Veel Nederlandse woningzoekers zouden meer over de toekomst na kunnen denken wanneer zij op huizenjacht zijn. Want juist bij het afsluiten van je hypotheek kan je rekening houden met wensen en plannen op de lange termijn. Gezinsuitbreiding, later groter wonen of liever kleiner, een eigen zaak beginnen of juist minder gaan werken – er zijn zoveel mogelijkheden. Bij Florius vinden we het belangrijk dat woningeigenaren altijd plannen kunnen blijven maken, dat ze niet vast moeten zitten in hun hypotheek. Meer inzicht in je toekomstige wensen helpt bij een betere keuze nu en meer vrijheid later. Onze Blikopeners kunnen mensen daarbij helpen, dus pak de kaarten erbij, schenk wat lekkers in en plannen maar!”

Ook interessant