Vastgoed

Tweede woning is fiscaal voordeliger dan eerste

Een woonlening voor een tweede woning is fiscaal voordeliger dan voor een eerste woning. Dat komt doordat de regels voor de woonbonus begin januari 2015 zijn aangepast in Vlaanderen. Deze nieuwe regels zijn wel van toepassing op de eerste woning. Voor de tweede woning zijn de regels niet aangepast en daarom krijgt u een grote fiscaal voordeel. Als je leent voor een enige woning heb je een fiscaal voordeel op een bedrag van 1.520 euro (de eerste tien jaar komt daar wel 760 euro bij), terwijl wie leent voor een tweede woning een belastingvermindering krijgt op een bedrag van 2.280 euro. Op de koop toe krijg je op die lening een extra belastingvermindering op de interesten die je betaalt.

Wat is de oorzaak? De fiscale aftrek voor wie een eerste eigen woning koopt of bouwt, is verminderd in de nieuwe Vlaamse regels inzake de woonbonus. Maar de aftrek is dezelfde gebleven voor wie leent voor een tweede woning. Daar heeft Vlaanderen dus de federale regels ongemoeid gelaten.

Fiscalist Lieven Van Belleghem denkt dat de regels snel opnieuw aangepast zullen worden door de Vlaamse regering. "De druk zal nu zo hoog worden dat men daar wel iets aan zal doen."

Ook interessant