Dossier Woonbonus

Investeren in vastgoed is wél de moeite

  BE   26 februari 2015 Bron: Logic-Immo
Investeren in vastgoed is wél de moeite
De hervorming van de woonbonus heeft de vastgoedmarkt doen opschrikken. Het wordt voor kopers minder interessant om te investeren in vastgoed, en daardoor stijgen de woningprijzen nog maar amper – en in sommige gevallen dalen ze zelfs. Dat is slecht nieuws voor wie gehoopt had zijn woning met een mooie winst te verkopen. Of vastgoed een slechte investering geworden is?

Stagnering in de woningprijzen

Je woning verkopen is de komende tijd niet erg interessant. Volgens de voorspellingen stagneren de woningprijzen in de komende maanden. Als ze stijgen, zal het maar heel beperkt zijn (0,2%). Een logische evolutie na de hervorming van de woonbonus: het is sinds januari 2015 fiscaal minder interessant om een woning te kopen. En wanneer er minder geïnteresseerde kopers zijn, voel je dat aan de prijzen.

Investeren in vastgoed blijft verstandig

Het is met andere woorden een slechte tijd om een woning te kopen, te renoveren en snel weer met winst te verkopen. Of om je tweede verblijfplaats van de hand te doen voor een gunstige prijs. Als belegging van je spaargeld is vastgoed kopen en verkopen daarom geen goed idee meer.

Investeren in je eigen woning blijft dan weer wél verstandig. Voor wie een eerste woning koopt, zijn de lage prijzen ideaal. En ook je spaarcenten in verbeteringen aan je huis stoppen, is slim. Je haalt er zo meer uit dan door ze op een spaarrekening met extreem lage rente te laten staan. Hét moment dus om energiebesparende ingrepen te doen.

Beleggen kan ook met kleine bedragen

Wil je toch beleggen, zodat je spaargeld nog iets opbrengt? Dan blijft vastgoed een goed idee – maar dan in de vorm van aandelen. Je koopt dan een aandeel in een bedrijf dat groot vastgoed opkoopt en verhuurt, zoals kantoren en rusthuizen. Uit die gebouwen komen vervolgens huurinkomsten, die voor een stukje terugvloeien naar jou als aandeelhouder. Beleggen in vastgoedaandelen is al interessant vanaf €750.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo