Nu bouwen is de beste investering

  BE   25 februari 2015 Bron: Confederatie Bouw
Sommige kandidaat-bouwers zitten met twijfels of het nu wel een geschikt ogenblik is om te bouwen. Ze vragen zich af of het niet verstandiger zou zijn om een dergelijke beslissing uit te stellen. Hierop is het antwoord duidelijk : de omstandigheden zijn momenteel ideaal voor een nieuwbouwproject. Over de periode van enkele decennia gespreid is dit zowat de best mogelijke investering. En deze bewering kan gestaafd worden met tal van argumenten en cijfermateriaal.

 1. De rente. De hypothecaire rente staat historisch laag. Een hypothecaire lening aan 2% is tegenwoordig zowat de norm, waardoor de maandelijkse leninglast aanzienlijk wordt getemperd. Tegelijkertijd brengt de rente op spaarboekjes zo goed als niks op. Een ideaal tijdstip dus om spaargeld te investeren in een eigen nieuwe woning.
 2. Kwaliteit en zekerheid. De bouwtechnieken en de bouwmaterialen zijn de afgelopen jaren enorm geëvolueerd en verbeterd. Een nieuwe woning verschaft decennialang een maximaal en onbekommerd wooncomfort. Koudebruggen zijn zo goed als verdwenen, je hebt nooit meer last van opstijgend vocht, de dakbedekking van platte daken is zeer betrouwbaar, grote raampartijen zijn super geïsoleerd en bieden extra wooncomfort.
 3. Lage energiekosten. Voor nieuwe woningen gelden momenteel erg strenge normen inzake energie-efficiëntie. Waar een vrij goed geïsoleerde oudere woning toch nog een energieverbruik (gas + elektriciteit) van 180 € per maand laat noteren, is dit voor een vergelijkbare nieuwe woning slechts zo’n 100 € per maand. Gespreid over enkele tientallen jaren wordt er een aanzienlijk bedrag aan woonkost uitgespaard, tot zelfs 24.000 € gedurende 25 jaar. En ook nadien loopt deze energiewinst steeds verder op.
 4. Nieuw of oud? De keuze tussen een nieuwe woning of een bestaande is soms moeilijk. Voor beide keuzes zijn er goede argumenten. De aanschafkost van een bestaande woning ligt inderdaad lager, maar anderzijds blijft het – zelfs na ingrijpende renovatie – een “oudere” woning. Op het vlak van langdurig en onbekommerd wooncomfort aan lage energiekosten scoort nieuwbouw heel wat beter.
 5. Overwaardering? Wachten op een prijsdaling van bestaande woningen is verloren moeite. Alle specialisten zijn het erover eens dat de huizen in België correct geprijsd zijn. En er wordt op dat vlak geen daling verwacht. Zelfs niet in Vlaanderen waar de woonbonus iets minder gul geworden is voor de koper.
 6. Een veilige investering. Investeren in een woning is een heel veilige belegging, want onroerend goed behoudt zijn waarde – hetgeen niet altijd kan gezegd worden van investeren in aandelen, waar toch altijd grotere risico’s aan verbonden blijven.
 7. De wet Breyne. Indien de opdrachtgever voor zijn nieuwbouwproject beroep doet op één aannemer, dan geniet hij een extra wettelijke bescherming die hem garandeert dat de werken worden uitgevoerd zoals afgesproken. Over prijzen, voorschotten, uitvoeringstermijnen, waarborgen en aansprakelijkheid bestaan er duidelijke en wettelijk beschermde afspraken. Een lijst van ervaren en vakbekwame aannemers die zich uitdrukkelijk engageren om deze rechten na te leven is te vinden op www.charterwoningbouw.be.


Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo