Tuintips voor de derde week van september

10 september 2021 Bron: MijnTuin.org
Tuintips voor de derde week van september
Een periode met mooi najaarsweer wordt ook wel oudewijvenzomer genoemd, maar over de datering van dit begrip bestaan misverstanden. Volgens oude gezegden mag alleen warmte rond 8 november zo worden genoemd, maar volgens klimatologen gaat het om warme dagen tussen 17 en 25 september. Oorspronkelijk komt het begrip uit de Noordse of Germaanse mythologie, waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden afgebeeld. Ze beeldden daarmee de menselijke levensdraden uit. De term "oudewijven" is waarschijnlijk terug te voeren op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren.

Binnenkort zijn de haagplanten (met blote wortel) weer beschikbaar. Wie denkt aan een haag kan nu alvast starten met het voorbereiden van de grond. Op lichte grond verbeter je de structuur door compost of bodemverbeterende middelen (koemest...) onder te werken. Haagplanten staan lange tijd in cdezelfde grond en het is dus noodzakelijk dat deze voldoende voedzaam is.

Ongedierte zoals muizen, woelmuizen, mollen verschijnen opnieuw in de tuin. Voor woelmuizen, -ratten en mollen zijn klemmen nog steeds het meest doeltreffend. Gebruik handschoenen bij het plaatsen om te vermijden dat de klemmen in contact komen met je lichaamsgeur. Deze zal namelijk de dieren afstoten.

Lees het complete artikel op MijnTuin.org

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo