3 ideeŽn voor je moestuin

Bron: Bouw & Wonen
3 ideeŽn voor je moestuin
Een moestuin levert je gemak op, omdat je je groente, fruit en kruiden dan gewoon uit je eigen tuin kunt halen. Daarnaast is moestuinieren leuk ťn bespaart het je op den duur geld. De vraag is natuurlijk wel: wat wil je er allemaal verbouwen? In dit artikel vind je 3 ideeŽn.

Sperziebonen

Ben je nog maar net begonnen met je moestuin? Dan is het geen gek idee om met makkelijke soorten te beginnen. De kans is dan groot dat je oogst niet lukt en je gedemotiveerd raakt. Sperziebonen zijn een goed voorbeeld van een groentesoort die eenvoudig te kweken is. Als je een zonnige plek uitzoekt, voorkomt dat de grond te vochtig wordt en er rekening mee houdt dat ze niet tegen vorst kunnen, kan het bijna niet fout gaan.

Je kunt de sperziebonen natuurlijk traditioneel met aardappelen eten, maar er zijn nog veel meer gerechten te bedenken waar je ze in kunt verwerken. In een salade, rijstschotel of in roti bijvoorbeeld.

Zoete kersen

De zoete kersenboom (prunus avium) is misschien niet het allermakkelijkst om te onderhouden, maar is wel oprecht een feestje om in de tuin te hebben. Het ziet er allereerst prachtig uit. Als de kersenboom in bloei is, in het voorjaar, komt er een prachtige witte of roze bloesem tevoorschijn. En het belangrijkste: het zorgt ervoor dat je heerlijke kersen uit je eigen tuin kunt halen. Kersen zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens zeer gezond. Je kunt ze natuurlijk zo eten, maar ook ergens in verwerken. Denk aan kersenjam, kersenflappen en kersenijs.

Let er goed op of de kersenboom die je koopt zelfbestuivend is of niet. Dit houdt in dat de kersenboom zelf de kersen produceert. Is dit niet het geval, dan moet je nog minstens ťťn andere kersenboom in de directe omgeving hebben staan. De kersenboom kan aardig hoog worden, dus houd er rekening mee dat je wel de nodige ruimte moet hebben.

Bieslook

Ook kruiden mogen zeker niet ontbreken in je moestuin. Die zijn namelijk een stuk lekkerder als je ze uit je eigen moestuin haalt dan als je ze in de supermarkt koopt. En het is ook wel zo makkelijk! Sla bieslook hierbij zeker niet over. Het fijne aan deze kruid is dat je het niet zoveel aandacht hoeft te geven. Maar een ander voordeel is dat bieslook ook nog eens prachtige bloemen in de lente krijgt. Niet iedereen verwacht dit, maar deze paarse bloemen kun je ook eten. Zo kun je ze bijvoorbeeld in een salade verwerken. De bieslook zelf is heel multifunctioneel, je gebruikt hem bijvoorbeeld in soep, een salade, saus of dressing.

Overige tips

Tot slot nog wat korte tips voor een succesvolle moestuin:
  • Als je nog geen moestuin hebt, begin dan klein. Als je meteen te veel wilt (wat natuurlijk verleidelijk is), is de kans groot dat er te veel mislukt. Dat is natuurlijk niet echt bevorderlijk! Moestuinieren leer je door ervaring op te doen. Door met een kleine moestuin te beginnen, krijg je het langzaam in de vingers en kun je daarna verder uitbreiden.
  • Een van de belangrijkste zaken is dat je de planten genoeg water geeft. Zeker in een drogere periode geef je ze het liefst om de dag water. Mocht je op vakantie gaan, regel dan altijd iemand die je plantjes water geeft.
  • Je kunt de strijd aanbinden met onkruid in je moestuin door gebruik te maken van bodembedekkers.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo