Keukens

De keuken, het hart van de woning

De keuken, het hart van de woning
In een hedendaagse woning is de keuken meer dan ooit het hart van de woning. Het is de plaats waar alle gezinsleden regelmatig samenkomen. Waar ’s morgens van het ontbijt genoten wordt en iedereen langzaam wakker wordt bij een heerlijke kop koffie of thee. Waar de lunchpakketjes geprepareerd worden en de kinderen hun boekentas klaarmaken om naar school te vertrekken. Iedereen vertrekt naar werk of school en wanneer de familieleden terug zijn, wordt het avondmaal bereid. Terwijl de kinderen hun huiswerk maken en hun verhalen over de voorbije dag vertellen vult de ruimte zich met de geur van een heerlijke verse maaltijd. Daarom is het belangrijk om het een uitnodigende plaats te maken. Een plaats waar iedereen zich welkom voelt en een eigen plaatsje krijgt. Maar hoe begin je aan het ontwerpen van een keuken? Welke stijl kies je? Welke materialen? Welke kleuren? De keuzes zijn legio.

De stijl van de woning

Bij het samenstellen van een droomkeuken is de stijl van de woning van belang. Deze ruimte dient mooi te passen bij het geheel. Bij een open keuken is dat uiteraard nog meer van belang. Het geeft een soort van rust als alle ruimtes qua uitzicht mooi met mekaar blenden. Een moderne woning vraagt om een moderne keuken met strakke vormen en blitse kleuren. Ook zwart, wit of alle tinten van grijs met enkele accentkleuren geven een hedendaagse flair. De gebruikte materialen zijn daarbij ook een belangrijke factor. Bij een klassieke woning passen dan eerder warme of zachte kleuren die een heerlijk huiselijke sfeer uitademen.

Lichtinval voor betere leefbaarheid

Het wordt vaak als bijzaak behandeld, maar licht is zeer belangrijk bij het ontwerpen van een keuken. Enerzijds is er het licht op de plaats waar gewerkt moet worden. Dat is dan eerder functioneel licht, dat er simpelweg voor moet zorgen dat men ziet wat men doet. Dat geldt niet alleen voor het koken zelf, maar ook voor het werkblad waar men de groenten snijdt en de spoelbak waar achteraf de afwas gedaan wordt. Als er een tafel is in de keuken waar gegeten wordt, is een leuke sfeerverlichting op z’n plaats. Als de tafel zowel als werkblad gebruikt wordt, als om te eten en zelfs om huiswerk te maken, op de laptop te werken, hobby’s uit te oefenen en dergelijke meer, dan is het aangewezen om te zorgen voor verlichting die kan gedimd worden. Ideaal zou zijn als er ook voldoende natuurlijke lichtinval is, maar het is niet altijd mogelijk om dat nog te bewerkstelligen in een bestaande woning.

Goede toestellen zijn geen overbodige luxe

Het toestel bij uitstek om werk uit de handen te nemen is uiteraard de vaatwasser. Een goede vaatwasser is in bijna elke nieuwe keuken aanwezig. Zeker als je een full time job hebt kan je die extra hulp prima gebruiken.

Bij de noodzakelijke toestellen kijken we uiteraard in de eerste plaats naar een goede koelkast, eventueel met diepvries. Zonder koelkast ga je ongetwijfeld 100 jaar terug in de tijd. Gelukkig is de periode van pekelen al lang achter ons en kan je een stukje vlees, vis of groentjes lekker fris bewaren in een goede koelkast. Ook etensrestjes kunnen nog enkele dagen vers gehouden worden.

Om te koken zijn er heel veel mogelijkheden, gaande van de klassieke kookplaat of gasvuur, over een keramische kookplaat naar een inductie kookplaat. Er zijn zelfs kooplaten met ingebouwde afzuigkap. Elke optie heeft zijn eigen voor en nadelen in het gebruik. Maar de keuze is vaak ook afhankelijk van het beschikbare budget.

De klassieke gas- of elektrische oven krijgt steeds meer concurrentie van microgolf-, stoom- of combiovens. Het is vaak moeilijk om door het bos de bomen nog te kunnen zien. Laat je vooral goed informeren om een weloverwogen keuze te maken. En ook hier geldt, hoe meer opties, hoe hoger de prijs. Vaak bepaalt de portemonnee dus mee welke toestellen in de nieuwe keuken geplaatst zullen worden.

Extra toestellen zijn ook mogelijk, zoals een inbouw koffiemachine, vacumeermachine, een sousvide toestel, een warmhoudlade. Dat zijn eerder high end toestellen die niet meer voor iedereen wenselijk of betaalbaar zijn. Bovendien heb je al veel ruimte nodig om die speciale toestellen in te kunnen bouwen.

Nadat alle keuzes gemaakt zijn, moet goed bekeken worden waar eventueel extra leidingen, zowel voor gas, water, afvoer en elektriciteit moeten geplaatst worden. Zo zal alles netjes en veilig functioneren. Aarzel niet om professioneel advies in te winnen voor je aan de slag gaat. Meestal is het ook nodig om de plannen van de elektriciteit aan te passen en te laten keuren bij grote wijzigingen.

Geniet van het resultaat

Samenvattend: kleine wijzigingen kan je best zelf uitdenken en uitvoeren als je handig bent. Maar bij de minste twijfel, ga ten rade bij iemand met kennis van zaken. Dat kan iemand uit de vriendenkring zijn of een echte keukenbouwer, schrijnwerken, elektricien of loodgieter.

Als het geheel af is, kan je ten volle genieten van de nieuwe keuken, waar het bruist van het leven.

Ook interessant