Tuinonderhoud in de wintermaanden

12 december 2022 Bron: Bouw & Wonen
Tuinonderhoud in de wintermaanden
Denk jij dat je in de winter niets hoeft te doen in je tuin of aan je groendak? Dan heb je het mis! Er zijn namelijk een paar klusjes die je het beste uitvoert in de wintermaanden. Zo bereid je de tuin alvast voor op de lente en voorkom je dat sommige planten sterven.

Haal niet winterharde planten naar binnen

Niet alle planten en bloemen kunnen tegen de vorst. Als het kouder wordt, is het dus belangrijk om potplanten naar binnen te halen of op ze op een beter beschutte plek in de tuin te zetten. Het kan zijn dat je bloemen in de vaste grond hebt staan die niet tegen vorst kunnen. Door ze in te pakken met stro en vliesdoek bescherm je de bloemen tegen de kou. Een andere mogelijkheid is het bouwen van een tent om de plant heen, zodat je deze beschermt tegen koude wind en neerslag.

Verwijder onkruid

De winter is niet altijd even lang en koud in Nederland. Voor je planten kan dit verwarrend zijn. In dit geval groeien je planten en bloemen gewoon door, net als het onkruid. Het is verstandig om onkruid altijd direct te verwijderen als je het ziet opkomen. Verwijder niet alleen het zichtbare gedeelte, maar juist de wortels die onder de grond verstopt zitten. Anders loop je het risico dat het onkruid in het voorjaar razendsnel de grond weer uitschiet. Niet alleen in de tuin is het verstandig om direct onkruid te verwijderen, maar ook op een groendak. Door periodiek onderhoud groendak uit te laten voeren, zorg je ervoor dat de dakbedekking in goede staat blijft.

Snoeien in de winter

De winter is een uitstekende periode om bomen in je tuin te snoeien. In deze periode zijn de bomen in een soort winterslaap, waardoor je kunt snoeien zonder dat de boom gaat bloeden. Wel is de boom zwakker op de gesnoeide plekken, waardoor vorst schade aan kan richten. Voorkom schade door de boom voldoende tijd te geven om te herstellen. Controleer de takken van eikenbomen in je tuin op de eitjes van de eikenprocessierups. Je kunt de eikenprocessierups preventief bestrijden door op tijd op de hoogte te zijn van dit probleem en door biodiversiteit in de tuin te creŽren.

Voeding voor vogels ophangen

In de winter laten dieren zich minder zien, maar ze zijn er wel degelijk. De winter is een stuk zwaarder voor vogels om te kunnen overleven, want er is minder voedsel te vinden. Het voedsel dat er is zit vaak onder de grond of een laag sneeuw verstopt. Help de vogels door vogelvoer op te hangen in je tuin of door een vogelhuisje te plaatsen. Hier doe je jezelf ook een plezier mee want het is heerlijk om naar de vogeltjes in je tuin te kijken.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo