Tuin

Met deze 5 tips maak jij je tuin winterklaar

Met deze 5 tips maak jij je tuin winterklaar
De dagen worden korter, de temperatuur daalt en de bladeren vallen van de boom. Het is nu echt zover: de zomer is voorbij. De herfst begint zijn intrede te maken en voor je het weet staat de winter alweer voor de deur. De zon gaat plaatsmaken voor regen en wind, het is daarom belangrijk om jouw tuin nú winterklaar te maken. Of je nu werkt voor een incassobureau of als ondernemingsrecht advocaat, in iedereen schuilt een tuinman. Dus handen uit de mouwen en maak met deze 5 tips jouw tuin winterklaar!

1. Haal nog een laatste keer de grasmaaier van stal

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat het milieu in Nederland steeds meer en meer verandert. Waar we vroeger blij waren met twee weken zon in de zomer, hebben we nu minimaal 2 maanden zon. Dit zorgt er ook voor dat de vorst wat later zijn intrede maakt. Bijkomend nadeel? Je zult langer het gras moeten maaien. Wanneer de temperaturen onder de zes graden komen, stopt het gras met groeien. Om je gras vorstbestendig te maken, moet je ervoor zorgen dat het niet te kort is. Zet dus de laatste keren dat je gaat maaien je grasmaaier op een hogere stand. Zo voorkom je mosgroei en is je gras beter bestand tegen de vorst.

2. Snoeien, snoeien, snoeien

Wanneer een plant of boom gesnoeid moet worden, verschilt per plant. Er zijn hiervoor allerlei snoeikalenders ontwikkeld. Wanneer je je bomen of planten snoeit in het najaar, zorg je ervoor dat ze hun mooie volle vorm behouden. Het beste moment om te snoeien is een beetje aan het einde van oktober, vlak voor de vorst begint.

3. Denk nu al aan het voorjaar

Het lijkt nog ver weg, en dat is het eigenlijk ook. Maar over ongeveer een half jaar begint alweer het voorjaar. Hoe leuk is het als je na de grauwe wintermaanden, kleurrijke en fleurige bloemen boven ziet komen? In het najaar zijn er bepaalde bollensoorten die je kan planten. Zo zijn narcissen, hyacinten, tulpen en krokussen zeer geschikt om te planten in het najaar. Zo kun je vast uitkijken naar een prachtige kleurrijke tuin in het voorjaar.

4. Vergeet de vogeltjes niet

Naast dat wij als mensen veel meer binnen zitten tijdens deze koude maanden, geldt dit ook voor vogels. In de winter zijn vogels vooral op zoek naar eten en een veilige plek voor beschutting. Je kunt in de tuin op meerdere manieren deze vogeltjes helpen. Door bijvoorbeeld vetbollen of vogelzaadjes op te hangen in de tuin, is er altijd eten te vinden in je tuin. Ook is het ophangen van vogelhuisjes een goede oplossing. Hier kunnen vogeltjes tot rust komen en beschutting zoeken.

5. Draai je buitenkranen dicht

Waar we in de zomer volop gebruik maken van de buitenkranen, om planten water te geven en waterballonnen te vullen, zal dit in de winter niet meer zo zijn. Het is dan ook heel belangrijk om de buitenkraan af te tappen en volledig dicht te draaien. Wanneer het flink gaat vriezen, bevriest ook het water in je leidingen. Wanneer water bevriest, zet het uit en dit kan serieuze schade aanrichten aan je leidingen. Even de hoofdkraan dichtdraaien kan dus een hoop gedoe voorkomen.

We hopen je op deze manier voldoende tips te hebben gegeven om je tuin klaar te maken voor de komende herfst en winter. We wensen je veel succes met de laatste voorbereidingen in je tuin.