Tuin

Genieten van je tuin in herfst en winter

Genieten van je tuin in herfst en winter
Wat een heerlijk lange zomer hebben we gehad en het weer voor het najaar zal ook nog wel heerlijk blijven. Heb je veel herfstbloeiers in de tuin, dan zullen september en oktober je nog een prachtige tuin vol kleuren geven. Ben jij ook zo dol op het buiten zijn? Dan wordt dat nog volop genieten van een kop koffie op je terras in de najaarszon. Maar ook in de winter is het heerlijk om nog lekker buiten te zijn en zelfs te koken met een buitenkachel met pijp.

Onder de overkapping

Heb je geïnvesteerd in een vaste overkapping? Dan heb je in achtertuin al een soort van extra kamer gecreëerd. Door de overkapping op de kant waar de wind staat, dicht te maken met een speciaal zeil of een tijdelijke schutting, zorg je ervoor dat je nog lekker buiten kan zitten. Vooral als de zon schijnt, is dat heerlijk. Een buitenkachel met een goede kachelpijp zorgt er tevens voor dat je van verwarming geniet. Daarnaast kun je het onder de overkapping extra knus en gezellig maken met een fleecedeken of gehaakte sprei. Heb je geen overkapping? Geen probleem. Met windschermen kun je in het najaar en de winter ook volop genieten van je terras. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een partytent in combinatie met een windscherm, zodat je ook droog zit, terwijl je van je tuin geniet.

Buitenkachel

Buitenkachels stook je op haardhout en zet je gewoon in de tuin. Dankzij de kachelpijp wordt de rook afgevoerd, zodat je daar geen last van hebt onder partytent of overkapping. Het is wel belangrijk dat je met de rook geen overlast veroorzaakt bij de buren, natuurlijk. En anders nodig je ze toch gezellig uit voor een hapje en een drankje? De buitenkachel kan je ook gebruiken als oven, waardoor het nog gezelliger is om ook in het najaar en de winter buiten te zitten. Bak eens een pizza in je eigen houtoven of een groentetaart vol herfst en wintergroenten. Zo geniet je toch nog langer van je tuin en het buitenleven.

Klaar voor het voorjaar

Als je toch besluit om in het najaar lekker buiten te zijn, dan is het aan te raden om je tuin in de tussentijd winterklaar te maken. Zo kun je in september al beginnen met het beschermen van open plekken aarde met compost. Hiermee voed je de bodem en dat kan de grond hard gebruiken. Daarnaast maak je bloemperken of bloembakken alvast klaar voor het planten van voorjaarsbloeiers. Deze mogen namelijk in oktober de grond al in, zodat je in de lente volop geniet van tulpen, narcissen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes, hyacinten en krokussen. Het najaar is een goede tijd om planten te snoeien. Hierdoor hoeven ze hun energie over een kleiner oppervlak te verdelen tijdens de winter en komen ze beter door de koude periode heen. Daarnaast biedt snoeien de ruimte om weer te groeien in het voorjaar. Met je buitenkachel geniet je dus jaarrond van de tuin.

Ook interessant