Tuin

Tuinieren op hoog niveau

Het lijkt wel of we steeds meer behoefte hebben aan groen om ons heen. Dat is zo gek nog niet gezien de verstedelijking van ons land. En juist die stedelingen willen zo af en toe graag tussen de bloemetjes en bijtjes zitten, maar die ontbreken vaak in hun omgeving. Niet verwonderlijk dat er achter veel gevels groene oases ontstaan in de vorm van een dakterras. Dus geen tuin, maar wel een plat dak? Benut de extra ruimte en maak er een sfeervolle openluchtkamer van.

Rechtsboven op de foto: Een Parijs dakterras. Doordat de schoorsteen hier vrij hoog zijn belemmeren ze het uitzicht. Door op de schoorstenen spiegels te bevestigen die de omgeving weerspiegelen, wordt het ruimtelijk effect groter. Foto: Dachterrassen und Balkone.

De dakterrassen schieten tegenwoordig als paddestoelen van de daken. Vooral in grote steden wordt elk plekje benut om toch maar vooral buiten te kunnen zijn.

Nieuwbouwhuizen worden extra interessant als er met een dakterras rekening is gehouden en de mogelijkheid om een dakterras aan te leggen op bestaande huizen krikt de prijs aardig op.


Links op de foto: Wie droomt er nu niet van een zwembad in de tuin. Laat staan stedelingen op het dak. Helaas, slechts voor enkelen van ons weggelegd qua prijs, maar ook qua woning. Maar om toch enige verfrissing te hebben als het ook op het dak niet meer uit te houden is, kan er een douche op het dak worden aangelegd. Foto: Dachterrassen und Balkone.

Vroeger dacht niemand eraan het platte dak te benutten voor een dakterras. Waarom ook, het balkonnetje voldeed prima. Het tuingevoel heerste nog niet en bovendien was er in veel woningen ook geen mogelijk om op het dak te komen. En om zoveel te investeren om een toegang te maken en een dakterras aan te leggen, daar dacht al helemaal niemand aan.

Sinds geld echter minder een rol speelt bij de inrichting van de woning en de behoefte aan het buiten zijn steeds groter wordt, investeert men veel meer om het woongenot te optimaliseren door bijvoorbeeld het aanleggen van een dakterras. Niet alleen een paar vlonders met bloempotten, maar compleet met bomen en huisjes, om maar zo comfortabel mogelijk boven te komen.

Rechts op de foto is nog net verscholen achter het plantendeki de glazen opbouw te zien. Handig om boven te komen, om planten te laten overwinteren, een koelkastje neer te zetten en tuingereedschap en servies te stallen. Foto: Dachterrassen und Balkone.

En waar de draagkracht het toestaat zelfs zwembaden. Het dak wordt zo een buitenkamer en een extra plek om te wonen. En, zeg nu zelf, wat is er nou mooier dan ver van alle drukte, stress en beton, die enorme weidsheid te ervaren en denken dat de hemel er alleen voor jou is. Een heerlijk windje te voelen in plaats van de benauwdheid beneden. En de vrijheid, die menig begane grond tuinbezitter jaloers omhoog doet blikken. En nu maar hopen dat je naaste buren na het lezen van deze pagina niet ook op het idee zijn gekomen een dakterras aan te leggen. Want dan is het met de vrijheid een klein beetje gebeurd.