Slaapkamers

Traditionele bed verdwijnt uit de Nederlandse slaapkamer

Traditionele bed verdwijnt uit de Nederlandse slaapkamer
In de meeste Nederlandse slaapkamers staat anno 2018 een boxspring, zijn de muren wit en voorzien van schilderijen en zijn de gordijnen beige, zwart, wit of donkergrijs. Het interieur van de slaapkamer verschilt echter wel sterk per generatie. Dit blijkt uit het slaapkamer-onderzoek van online beddenwinkel Bedden.nl, waarbij 1695 Nederlanders zijn ondervraagd over het interieur van hun slaapkamer.

Traditionele bed verliest terrein

Volgens de Consumentenbond is ongeveer 70 procent van de verkochte bedden een boxspring-combinatie. Uit de resultaten van het slaapkamer-onderzoek blijkt echter dat de boxspring inmiddels ook daadwerkelijk in de meerderheid van de Nederlandse slaapkamers staat (50,5 procent). Het traditionele bed, bestaande uit een frame en bodem, is daarentegen nog maar in 40,3 procent van de slaapkamers aanwezig. Hemelbedden, waterbedden en andere varianten zijn dus sterk in de minderheid. 1,7 procent van de Nederlanders slaapt alleen op een matras.

Interieur en generatieverschillen

Hoe slaapkamers in Nederland ingericht worden, blijkt vooral sterk afhankelijk van leeftijd. Zo hebben met name de jongere generaties al afstand gedaan van het traditionele bed. Ook op het gebied van muurdecoratie, muurkleuren en gordijnen zijn duidelijke verschillen te zien.

Nederlanders jonger dan 50 kiezen veelal voor witte, donkergrijze of zwarte muren en ook de kleuren rood en blauw komen daar vaker voor. Generaties boven de 50 jaar kiezen vaker voor lichtgrijs en beige op de muren, maar hebben wel weer vaker gekleurde gordijnen in de slaapkamer in de kleuren rood en blauw.

Op het gebied van muurdecoratie in de slaapkamer kiezen Nederlanders onder de 50 jaar vaker voor posters, spiegels, of helemaal niets aan de wand. Nederlanders boven de 50 jaar kiezen daarentegen vaker voor een klok of schilderij aan de muur.

De volledige resultaten van het slaapkamer-onderzoek staan gepubliceerd op www.bedden.nl/blog/slaapkamer-onderzoek/

Ook interessant