Architectuur

Topsporthal Hekers In Zwijnaarde baadt in het licht

In Zwijnaarde krijgt de oude sporthal uit de jaren ’80 er een frisse buur bij. Een nieuwe sporthal naast de oude zal er plaats bieden aan balsporten en zal een plek worden waarin het typische black box-concept voor sportcentra achterwege blijft. Architectenbureau Van Wassenhove voorziet immers in afwisselende volumes die sporten in rijk daglicht toelaten.

De nieuwe sporthal zal dienst doen als competitiehal en krijgt los van het klassieke programma met zaal, kleedkamers, vaste tribunes, vergaderzaal en VIP-ruimte ook een petanquezaal met cafetaria en fitnessruimte.Vanuit het streven naar een aangename binnenruimte en het engagement op vlak van duurzaamheid en energiezuinigheid liet architectenbureau Van Wassenhove het zwartedoos-concept, dat zo vaak als basis dient voor sportcentra, volledig achterwege. Om ruim daglicht binnen te krijgen, zonder de spelers te verblinden en vanuit de structurele logica van overspanningen in stalen vakwerken, ontstond het idee om te spelen met verschillende volumes die elkaar afwisselen in hoogte en in lengte.

Zwarte-doos-concept

De grootste uitdagingen voor Van Wassenhove waren daarbij het creëren van een optimale competitiesporthal voor handbal die tegelijk voldoet aan alle normen inzake sport, toegankelijkheid en veiligheid en die architecturaal toch verder gaat dan het voor de hand liggende doos-concept dat bij veel sporthallen wordt toegepast. Vooral de daglichtintegratie, de inplanting in een woonbuurt waar het groenpark zoveel mogelijk behouden diende te blijven en de aansluiting aan de bestaande sporthal waren van groot belang in het ontwerpproces.
Het volumespel dat daarvan het resultaat is, de enorme daglichtervaring binnenin, de foyer als verbinding tussen de bestaande zaal en als ontmoetingsruimte en de minimale impact op de groene omgeving ondanks het grote bouwprogramma, zijn dan ook de belangrijkste troeven van dit project geworden.

Lees verder op Architectura

Ook interessant