Architectuur

Crepain Binst Architecture ontwerpt passiefschool in Mortsel

De nieuwe campus in het parkgebied Oude God in Mortsel biedt plaats aan de drie bestaande stedelijke basis- en kleuterscholen uit de onmiddellijke omgeving. Het nieuwe scholencomplex dient een duurzaam, energiezuinig gebouw te zijn met een culturele en maatschappelijke meerwaarde.De wedstrijd voor de ontwerpopdracht van de nieuwe school werd in 2005 door Crepain Binst Architecture (CBA) gewonnen.

Twee jaar later besliste het stadsbestuur om het ontwerp op te waarderen tot een passiefschool en sinds 2011 is het project toegetreden tot het DBFM-programma ‘Scholen van Morgen’. De geplande ingebruikname van fase 1 (basisschool en sportschuur) vindt plaats in de lente van 2015. In de zomer van 2016 is de ingebruikname van fase 2 (kleuterschool) gepland.
De nieuwe school zal plaats bieden aan ongeveer 650 leerlingen: 18 klassen voor de basisschool en 12 kleuterklassen. Het schoolbouwprogramma omvat 6345 m²; waarvan 5287 m² voor de scholen en 1058 m² sportruimte.

4 gebouwen
Het scholencomplex bestaat uit 4 gebouwen: de basisschool, met op niveau 0 de lage graad en op niveau +1 de hoge graad, de kleuterschool met gelijkaardige indeling, de polyvalente zaal die centraal in het complex tussen de basis- en kleuterschool is gesitueerd en tot slot de vrijstaande sporthal.

Integratie in toekomstig park
Een belangrijk uitgangspunt van het ontwerp is de integratie van deze scholencampus in het toekomstig aan te leggen park. Om het park echter niet te veel te belasten tijdens de schooluren wordt het over het schoolgebouw heen getrokken. Zo wordt er tevens een symbiose tussen park en school bewerkstelligd. Deze educatieve daktuin zal zowel door de basisschool als door de kleuterschool gebruikt worden. De kinderen kunnen hier op een leuke manier leren omgaan met bloemen en planten. Ook hebben de klassen de mogelijkheid om een eigen moestuin te onderhouden.

Lees verder op Architectura

Ook interessant