Toparchitecte Zaha Hadid (65) overleden

1 april 2016 Bron: Diverse media
Architect Zaha Hadid is op 65-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Hadid overleed donderdag in een ziekenhuis in Miami, waar ze werd behandeld voor bronchitis. Hadid is een van de meest gelauwerde hedendaagse architecten. Haar ontwerpen zijn wereldwijd gebouwd. Vorig jaar won ze als eerste vrouw de prestigieuze Riba Gold Medal van het Royal Institute of British Architects. Hadid begon haar carrière bij de Nederlandse architect Rem Koolhaas. In 1980 startte ze haar eigen architectenbureau in Londen. Ze ontwierp wereldwijd gebouwen in de deconstructivistische stijl. Hadid heeft ook het nieuwe Havenhuis in Antwerpen ontworpen.

Hadid, die ook gold als pionier op het gebied van computergestuurd ontwerpen, studeerde architectuur aan de Architectural Association in Londen. Na haar studie kwam ze te werken bij OMA, het bureau van haar professoren Rem Koolhaas en Elia Zenghelis. Twee jaar nadat ze partner was geworden (1977), startte ze haar eigen bureau. Daar vergaarde ze de eerste tien jaar vooral theoretische roem. Na opzienbarende ontwerpen als The Peak in Hong Kong (1983) werd in 1993 Hadids eerste gebouw gerealiseerd: de Vitra-brandweerkazerne in Weil am Rhein. Dit bouwwerk behoort nog altijd tot haar best gewaardeerde werken, net als onder meer museum MAXXI in Rome (2009) en het Aquatics Centre voor de Olympische Spelen in Londen (2012).

De directie en de raad van bestuur van het Havenbedrijf in Antwerpen hebben hun medeleven betuigd met de familie en de medewerkers van Zaha Hadid. Het Havenbedrijf zegt "met ontzetting" het plotse overlijden van de architecte te hebben vernomen. Het Havenbedrijf gaat nog bepalen hoe ze hulde kunnen brengen aan de overleden architecte bij de ingebruikname van het gebouw. De bouw van het nieuwe Havenhuis is bijna afgerond.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo