RIBA Royal Gold Medal 2016 voor Zaha Hadid

24 september 2015 Bron: Architectenweb
Zaha Hadid (foto) is onderscheiden met de RIBA Royal Gold Medal 2016. De Brits-Irakese architect is de eerste vrouw die deze prestigieuze onderscheiding ontvangt. Dat maakte het Royal Insitute of British Architects (RIBA) donderdag bekend. De Royal Gold Medal is aan Hadid (1950) toegekend vanwege haar uitzonderlijke verdiensten voor de architectuur. “Zaha Hadid is een formidabele en wereldwijd invloedrijke kracht in de architectuur”, zegt RIBA-voorzitter Jane Duncan. Hadids werk, dat uiteenloopt van gebouwen en theorie tot meubels en schoenen, wordt volgens de RIBA-preses ‘vereerd en begeerd’.

Zaha Hadid, die werd geboren in Bagdad, studeerde architectuur aan de Architectural Association in Londen. Na haar studie kwam ze te werken bij OMA, het bureau van haar professoren Rem Koolhaas en Elia Zenghelis. Twee jaar nadat ze partner was geworden (1977), startte ze haar eigen bureau. Daar vergaarde ze de eerste tien jaar vooral theoretische roem.

Na opzienbarende ontwerpen als The Peak in Hong Kong (1983) werd in 1993 Hadids eerste gebouw gerealiseerd: de Vitra-brandweerkazerne in Weil am Rhein. Dit bouwwerk behoort nog altijd tot haar best gewaardeerde werken, net als onder meer museum MAXXI in Rome (2009) en het Aquatics Centre voor de Olympische Spelen in Londen (2012).

Lees verder op Architectenweb.nl

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo