Architectuur

RIBA Royal Gold Medal 2013 voor Peter Zumthor

De Zwitserse architect Peter Zumthor ontvangt de RIBA Royal Gold Medal 2013. Dat heeft het Royal Institute of British Architects (RIBA) donderdag bekendgemaakt. De onderscheiding behoort tot de meest prestigieuze in de architectuur.
Met de koninklijke onderscheiding wordt Zumthor (Basel, 1943) voor zijn bescheiden, maar volgens het RIBA ‘krachtig compromisloze’ oeuvre. Bekendste werken van de Zwitser zijn het badhuis Therme Vals en het Kolumba Museum in Keulen. In Nederland werkt de architect aan de herontwikkeling van de Meelfabriek in Leiden.

De RIBA Royal Gold Medal geldt na de Pritzker Prize als belangrijkste persoonlijke onderscheiding in de architectuur. Vorig jaar kreeg de Nederlander Herman Hertzberger de medaille. Zumthor heeft de Pritzker Prize ook al ontvangen, dat gebeurde in 2009. Hij krijgt de Gold Medal op 6 februari 2013 in Londen uitgereikt.

Piet Oudolf
Het RIBA heeft tevens een Honorary Fellowship toegekend aan Piet Oudolf. De Nederlandse tuin- en landschapsarchitect krijgt deze speciale erkenning voor zijn invloedrijke ‘radicale’ ideeën op het gebied van tuinontwerp. Oudolf werkte mee aan onder meer het High Line-project in New York en het post-Olympisch park in Londen.

Ook interessant