Nieuwbouw

Toezicht faalde bij bouw Bos en Lommerplein

Zowel de Dienst Bouw- en Woningtoezicht van stadsdeel Bos en Lommer als de aannemer Hillen & Roosen hebben gefaald in het toezicht houden op de bouw van het complex aan het Bos en Lommerplein. Dit is de conclusie van de onderzoekscommissie onder voorzitterschap van oud-minister Margreeth de Boer naar de gang van zaken rond de voorbereiding en de bouw van het Bos en Lommerplein. Maandag presenteerde de commissie haar bevindingen.

Verantwoordelijk
De aannemer is volgens De Boer primair verantwoordelijk voor de bouw van het complex. Hillen & Roosen had dan ook een toezichthouder moeten aanstellen. Bovendien kon de commissie geen bewijzen vinden dat de projectontwikkelaar Multi Vastgoed iemand had aangesteld die de bouw controleerde. “De overheid kan het private toezicht nooit vervangen”, aldus De Boer bij de presentatie.

Falend functioneren
De commissie concludeerde dat het falende functioneren van de gemeentelijke dienst “helaas een voorkomend verschijnsel bij Nederlandse gemeenten is”. “Het moet fundamenteel anders in de bouw”, aldus de oud-minister. Ze raadt gemeenten en marktpartijen aan niet op het toezicht te bezuinigen.

Lering
Andere gemeenten in Nederland zouden lering moeten trekken uit de fouten bij de bouw van het complex in Amsterdam-West. De Boer adviseert gemeenten om andere, grote complexe bouwprojecten nog eens nauwkeurig te inspecteren. Amsterdam maakt momenteel een inventarisatie van de constructies van soortgelijke complexen elders in de stad. Indien nodig zal in overleg met de marktpartij worden bekeken of daarbij nadere actie moet worden ondernomen.

Kosten
Het is nog onduidelijk wie voor de kosten van de ontruiming van het Bos en Lommerplein moet opdraaien. De commissie kon hier niets over zeggen, omdat het niet in haar opdracht stond. Volgens burgemeester Job Cohen is de hoofdaannemer weliswaar als primair verantwoordelijke aangewezen, maar heeft de gemeente ook fouten gemaakt. De aansprakelijkheid is dus nog onderwerp van discussie, evenals de verdeling van de kosten, aldus Cohen. De ontruiming heeft de gemeente al 8 miljoen euro gekost.

Ook interessant