Architectuur

Toekomstige bewoners ontwerpen appartement

In Almere verrijzen zes woontorens waarbij de toekomstige bewoners zelf mede bepalen hoe de buiten- en binnenkant er uit komt te zien. Onder begeleiding van een professionele partij ontwerpen ze hun eigen appartement en desgewenst gemeenschappelijke voorzieningen. In Nederland zijn particulieren nog niet eerder mede-opdrachtgever geweest van hoogbouw.

In het Homeruskwartier in Almere vinden spraakmakende experimenten binnen de architectuur en woningbouw plaats. De bewoner als opdrachtgever staat daarbij centraal. Het Homeruskwartier is een staalkaart voor particulier opdrachtgeverschap, collectief opdrachtgeverschap en mede-opdrachtgeverschap. Voor zes woontorens in deze wijk organiseerde de gemeente een open inschrijving onder de titel: "We bouwen samen een woontoren." Dat leverde 29 plannen op die een ambtelijke adviescommissie, onder voorzitterschap van stadssocioloog prof. ir. Arnold Reijndorp, heeft beoordeeld, met name op de inbreng van de mede-opdrachtgevers: de toekomstige bewoners. De onderstaande vijf ontwikkelaars zijn geselecteerd voor verdere uitwerking van hun plannen. Voor één kavel is nog geen plan geschikt bevonden.

Urban Tree

Urban Tree, een plan van Lingotto, is geselecteerd op Kavel 5. Urban Tree maakt het wonen samen met vrienden, familie of andere geestverwanten mogelijk in een nieuw gebouw dat ruimte biedt aan meerdere woonvormen boven en naast elkaar. Urban Tree staat voor een boom met takken waarin boomhutten hangen. Elke tak is anders en heeft zijn eigen, soms grillige, vorm afgestemd op de gezamenlijke wensen van een groep bewoners. Er kunnen gemeenschappelijke voorzieningen worden opgenomen, maar er kan ook voor gekozen worden zich vooral te concentreren op de individuele woonwensen. Zie www.urbantree.nl.

Aurora Almere

Corporatie Stadgenoot heeft op kavel 1 het project Aurora Almere geïnitieerd. Een gebouw dat aanpasbaar is aan de wensen van uiteenlopende gebruikers. Wonen en werken, huren en kopen in een zeer flexibel gebouw. Zie www.aurora-almere.nl.

Kangoeroetoren

Op kavel 2 heeft DeltaForte een plan voor een Kangoeroetoren ontwikkeld. Een bijzonder concept met een combinatie van zelfstandige en kangoeroewoningen. Deze kangoeroewoningen bieden personen en gezinnen de mogelijkheid om op een prettige manier samen te wonen met bijvoorbeeld een ouder of zorgbehoevend familielid. Van dit project wordt 80% in de sociale sector gerealiseerd. Zie .

De Muze van Almere

Op de derde kavel komt een project van Rabo Bouwfonds genaamd De Muze van Almere. Een slanke toren die in haar verschijning en uitstraling een inspiratiebron vormt voor haar omgeving. Haar bewoners worden de 'jongere ouderen', tussen de 55 en 65 jaar, die volop in het leven staan. Comfort, duurzaamheid en hoogwaardige kwaliteit staan voorop, evenals een weloverwogen balans tussen ruimte voor ontmoeting en ruimte voor individuele keuzes. Zie www.demuzealmere.nl.

Kalypso

De zesde kavel ontwikkelt Arch+O/SIR-55. Het plan, Kalypso, door en voor medioren en senioren, is gebaseerd op het Programma van Eisen van SIR-55. Hierin worden onder andere eisen gesteld aan thema’s als bruikbaarheid, toegankelijkheid, veiligheid, onderhoud en comfort. Dit is niet meer dan een uitgangspunt omdat het doel is de deelnemers in het ontwerptraject hun eigen appartement te laten vormgeven. Binnen een gegeven, efficiënte draagstructuur ontwerpen de bewoners, onder begeleiding van de architect, binnen en buitenkant van hun woning. Zie www.sir-55.nl.

Belangstellenden

Voor deze bijzondere woonvormen kunnen geïnspireerde geesten zich aanmelden via de websites van de ontwikkelaars. Gezocht worden mensen die het aanspreekt om samen met anderen hun nieuwe woonplek te ontwerpen. Aanmelden kan individueel of met elk denkbaar collectief, bijvoorbeeld meerdere generaties van een familie of een vriendenclub die een gezamenlijke keuken of podium wil. De ontwikkelaars begeleiden de belangstellenden bij het creatieve proces en nemen alle praktische zaken op zich die bij de planontwikkeling en de bouw komen kijken. Meer informatie: www.ikbouwmijnhuisinalmere.nl