Toch daglicht in een ruimte zonder ramen

Bron: Bouw & Wonen
Toch daglicht in een ruimte zonder ramen
De berging wordt een smalle ruimte van ongeveer 9 meter lang. Vensters kunnen er in de muren en deur niet geplaatst worden. Hoe krijg je in een dergelijk vertrek voldoende licht binnen zonder dat altijd de verlichting aan moet staan? Volgens de originele plannen zouden er in de berging 3 vierkante dakvensters komen van 60x60cm. De hoeveelheid licht die door deze dakvensters naar binnen komt, zou afhankelijk van het seizoen en de stand van de zon zijn. In hartje zomer krijg je mogelijk problemen met overbelichting en verhitting als de zon heel hoog aan de hemel staat. In de winter zou de ruimte te donker zijn.

Via de lijst van innovaties op Batibouw kwam de bouwheer in contact met de Solatube van Techcomlight. Een Solatube is een rond dakvensters dat speciaal ontwikkeld en gepatenteerd is om onder elke lichtinval van de zon, de ruimte optimaal te verlichten. Bij lage zonnestand wordt zo een aanzienlijk sterkere lichtopbrengst bekomen terwijl bij hoge zonnestand overbelichting wordt voorkomen. De Solatube daglichtsystemen hebben ook een uitstekende afdichting, die zorgt voor een zeer hoge isolatiewaarde.

Verbouwing - daglicht in een ruimte zonder ramen
De voorzieningen voor de Solatubes zijn alvast gemaakt in de balken van het platte dak.

In dit project betekent dit dat de 3 viekante dakvensters van 60x60cm zullen vervangen worden door 3 Solatube 290 DS systemen met een diameter van 35 cm. In de buizen zullen ook TechLeds van Techcomlight geplaatst worden. Door middel van een bewegingsmelder en lichtsensor kan deze uiterst zuinige verlichting bij duisternis net genoeg oplichten zodat dezelfde lichtintensiteit wordt aangehouden als overdag. In totaliteit zullen deze 3 elementen een elegante oplossing vormen voor het verlichten van de berging, met de nodige aandacht voor esthetiek en energieverbruik.

Hieronder kunt u een filmpje bekijken waarin de werking van de TechLed (voorheen SmartLed) wordt toegelicht.Verbouwing - daglicht in een ruimte zonder ramen
Links ziet u de ingang van de berging vanuit de tuin en keuken. Zelfs tijdens de bouw is deze ruimte al erg donker zonder vensters.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo