Tuinmeubels

Tips voor het aanschaffen van tuinstoelen

Tips voor het aanschaffen van tuinstoelen
Het kiezen van tuinstoelen is niet zo eenvoudig als het klinkt. Als je eenmaal op zoek gaat, zie je vaak door het bos de bomen niet meer. Waar moet je nu precies op letten als je tuinstoelen gaat kopen? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Waar?

De eerste vraag die je jezelf best kan stellen is waar moeten de stoelen komen. Komen ze onder een afdak, in een veranda of gewoon open in de tuin? Dat kan bijvoorbeeld al een verschil maken in de keuze van materiaal en stevigheid. Een tuinstoel die aan weer en wind moet kunnen weerstaan, heeft andere eigenschappen dan een stoel die in de veranda eigenlijk binnen staat. Is er veel ruimte om mooie brede stoelen te nemen, of is de ruimte eerder krap en kan je beter voor wat smallere modellen kiezen? De ruimte kan ook mee beslissend zijn voor het aantal stoelen dat je kunt plaatsen. Als je al een tafel hebt, kies je uiteraard voor stoelen die er mooi bij passen wat betreft vorm en kleur en die ook makkelijk onder de tafel kunnen schuiven. Voor als je de stoelen ook makkelijk wilt kunnen opbergen, zijn er de vouw- of stapelbare stoelen. In dat geval kijk je ook best uit naar lichtere materialen. De tuinstoelen die vaak blootgesteld zijn aan de weerelementen, zijn meestal van een zwaarder materiaal, zodat de wind er niet mee aan de haal gaat.

Voor wie?

Als je een groot gezin hebt, heb je uiteraard meer stoelen nodig. Maar ook als je vaak vrienden over de vloer krijgt, kan je maar beter genoeg stoelen voorzien. Als je veel tuinstoelen nodig hebt, zou je ervoor kunnen kiezen om verschillende soorten te combineren, zodat het een speels geheel wordt. Daarbij kan je zowel met vorm als met kleur aan de slag gaan. Een schommelstoel uit dezelfde serie als de eettafelstoelen kan bijvoorbeeld een heel vrolijke toets aan het geheel geven. Voor jonge kinderen kan je best een stevige tuinstoel kopen, zodat het zeker stabiel genoeg is. Voor ouderen is het dan weer meer praktisch om voor verstelbare stoelen te gaan. Ook als je de stoel wilt gebruiken om te eten, zowel als om lekker in het zonnetje te luieren is het leuk om de rugleuning van de stoel meer rechtop of meer plat te kunnen zetten.

Versiering

Om het geheel helemaal af te maken, kan je nog kiezen voor mooie kussens. Dikke kussens zijn voor op harde stoelen, zoals kunststof of metaal. Op stoelen met een textiel rug- en zitgedeelte die dus op zich al zachter zijn, kan je dan weer beter opteren voor dunne kussens. Welke kussens je ook kiest, neem er vooral die passen bij jouw smaak en jouw tuin.

Ook interessant