Tips voor de dakbedekking van een plat dak

Bron: Bouw & Wonen
Je platte dak beschermt je tegen alle weersomstandigheden en zorgt ervoor dat je veilig en droog in je woning kan leven. Na verloop van tijd raakt je dakbedekking beschadigd en is het verstandig om je dakbedekking te laten vernieuwen. Dan ga je je oriënteren op soorten dakbedekkingen die geschikt zijn voor jouw dak. Voor platte daken is er veel keuze, maar wat zijn de populairste soorten en welke voordelen hebben ze?

1. Bitumen

Bitumen is de soort dakbedekking dat je het vaakst ziet op platte daken in Nederland en België. Bitumen wordt gemaakt van aardolie en gaat gemiddeld 40 jaar mee en bij goed onderhoud kan dit nog vele jaren hoger oplopen. Bitumen dakbedekking kan op verschillende manieren aan het dak gehecht worden, onder andere door middel van lassen met een vlam, hete lucht, koudlijm, zelfklevend of mechanisch. Een voordeel is dat bij slijtage niet eerst de hele dakbedekking verwijderd hoeft te worden, vaak volstaat een nieuwe laag bitumen over de bestaande laag. Hierdoor bespaar je op de kosten.

Tips voor de dakbedekking van een plat dak

2. PVC

Deze soort dakbedekking is gemaakt van kunststof en is duurzaam en milieuvriendelijk, omdat het 100% recyclebaar is. Bij het aanbrengen van PVC dakbedekking wordt hete lucht gebruikt om de naden te lassen en het PVC zelf kan worden gelijmd, mechanisch bevestigd of los worden geplaatst met ballast. Gemiddeld gaat PVC dakbedekking 25 jaar mee. Hierbij geldt dat hoe dikker de PVC laag is, hoe langer de levensduur.

3. EPDM

Deze soort dakbedekking is gemaakt van synthetisch rubber en is heel elastisch. EPDM is wortelvast en rotbestendig, daarom is het ook een perfecte ondergrond voor een groendak. EPDM heeft een gemiddelde levensduur van 40 jaar, maar ook deze soort kan bij goed onderhoud jaren langer vooruit. EPDM wordt met lijm bevestigd, maar er is ook een zelfklevende variant. Doordat EPDM vaak uit één stuk bestaat, zijn er minder naden en dus minder kans op lekkages. EPDM kan in verschillende diktes worden aangebracht.

4. Minder bekende opties

Wit PVC
Standaard is PVC dakbedekking lichtgrijs, maar tegenwoordig is er ook een witte variant. Wit PVC reflecteert een groot deel van het zonlicht dat op je dak komt, waardoor het minder warm wordt in huis en de dakbedekking niet zo heet wordt, waardoor het minder beschadigd raakt en dus langer meegaat. Ook bitumen heeft een variant met witte coating of witte granulaat, die een deel van de zonnestralen reflecteert. Voor deze klus is in het verleden een schilder gezocht om de bestaande dakbedekking wit te verven, maar dit wordt door dakwerkers afgeraden. Het zou de dakbedekking beschadigen en niet effectief zijn.

Tips voor de dakbedekking van een plat dak - wit pvc

Glazen dak
Een glazen dak zorgt voor meer licht in je woning en laat de ruimte optisch groter lijken door de doorkijk van het glas. Door gebruik te maken van natuurlijk licht, gebruik je minder elektriciteit voor lampen in je huis. Daarnaast heeft natuurlijk licht dat binnen komt door bijvoorbeeld een glazen dak, positieve invloed op de mens. Volgens onderzoek wordt het concentratievermogen verhoogd en werkt natuurlijk licht stressverlagend. Bij een glazen dak moet veel aandacht besteed worden aan veiligheidsvoorschriften. Zo moet er speciale folie op worden aangebracht zodat het niet in duizenden stukjes breekt als het dak beschadigd raakt. Ook heeft een dak een hoog soortelijk gewicht, waardoor er goed op gelet moet worden dat de constructie het glas kan dragen.

Groendak
Een groendak is een soort dakbedekking voor platte daken die steeds populairder wordt. Bij een groendak bestaat de dakbedekking uit mossen en vetplantjes die op je dak worden geplaatst. Een vereiste bij een groendak is dat er wortelwerende afdichting onder wordt geplaatst, controleer je type dakbedekking daarop. EPDM is wortelwerend maar ook bitumen en pvc hebben varianten om zo het dak te beschermen tegen wortels van de planten en eventuele rot. Een groendak heeft een gemiddelde levensduur van tussen de 30 en 50 jaar.

Tips voor de dakbedekking van een plat dak - groendak

Onderhoud platte daken

Voor zowel platte als hellende daken geldt dat het belangrijk is dat daken goed worden onderhouden. Daken krijgen in de loop der jaren veel te verduren, waardoor het belangrijk is om de staat van het dak te controleren. Zo gaat je dakbedekking langer mee en bespaar je op de kosten van dakreparaties. Denk bij het onderhoud bijvoorbeeld aan het ontmossen van daken, mossen en algen op je dakbedekking kunnen het beschadigen, waardoor er lekkages ontstaan. Ook is het belangrijk om bladeren uit je dakgoot te verwijderen, zodat algen en mossen minder kans hebben om zich in je dakgoot te nestelen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo