Nieuwbouw

De voordelen van een hellend dak

De voordelen van een hellend dak
P2_Architecten, Gooik
Enkele dagen geleden brachten wij een artikel over de voordelen van een plat dak. Omdat de meeste huizen in België nog steeds een hellend dak hebben, mocht een artikel over hellende daken natuurlijk niet uitblijven. Esthetisch, ecologisch, economisch en praktisch: een hellend dak heeft het allemaal. Voor elke architectuurstijl vindt u de geschikte dakvorm en de gepaste kleidakpannen. Meteen maakt u een duurzame keuze, want kleidakpannen hebben een minimale impact op het milieu tijdens hun productie en verwerking, en gaan heel lang mee. Er zijn kleidakpannen voor elk budget. Met een hellend dak beschikt u over extra ruimte en een compacte en dus energiezuinige woning die eventueel zelf energie kan opwekken. Ten slotte is het onderhoud uiterst beperkt en kunt u voor het ontwerp en de uitvoering terugvallen op bouwprofessionals die de technieken en principes van het hellend dak perfect onder de knie hebben. Kortom, een hellend dak komt tegemoet aan uw steilste ambities.

10 op 10 voor stijl

Een hellend dak prikkelt de creativiteit. De veelheid aan vormen, gaande van het gekende zadeldak over het mansardedak tot heel hedendaagse toepassingen als het gebogen of lessenaarsdak, maken elke stilistische keuze haalbaar. Voor de afwerking met Koramic kleidakpannen kunt u kiezen uit een quasi eindeloos palet aan vormen, kleuren en texturen. Om het even of u nieuw wilt bouwen, de voorkeur geeft aan renoveren of een parel van historische architectuur gaat restaureren, met een hellend dak zit u altijd goed. Een gepaste detaillering en eventueel een gevelbekleding in kleipannen vormen de finishing touch.

10 op 10 voor duurzaamheid

Een woning met een hellend dak is een compacte manier van bouwen. Zonder in te boeten aan ruimte hebt u minder grondoppervlakte nodig en krijgt u meer nuttig te gebruiken vloeroppervlakte. Dat heeft meteen een gunstige invloed op het energieverbruik. Bovendien is een hellend dak relatief gemakkelijk luchtdicht te maken, wat ook een lager energieverbruik ten goede komt.
De Koramic kleidakpannen van Wienerberger vormen een uiterst duurzame oplossing. Ze worden op een ecologische wijze vervaardigd uit natuurlijke materialen. Ze hebben een lange levensduur dankzij hun gegarandeerde unieke eigenschappen inzake vorst- en brandbestendigheid, waterdichtheid, vorm- en kleurbestendigheid, UV-resistentie en onderhoudsvriendelijkheid. Bovendien zijn ze herbruikbaar en recycleerbaar.

De voordelen van een hellend dak
Arch. M. Malfait, Ledegem

10 op 10 voor uw portemonnee

Bouwen met een hellend dak is ook financieel voordelig. Onder de dakvlakken beschikt u over extra ruimte voor een of meerdere slaapkamers of kinderkamers, een hobbykamer of een technische ruimte.
Met een hellend dak vangt u tot 95% van het regenwater op, dat niet extra wordt vervuild. Een weldaad voor uw drinkwaterfactuur, want het opgevangen hemelwater kunt u voor diverse doeleinden gebruiken: wc-spoeling, tuin, wasmachine …
Een hellend dak met kleidakpannen is ook een ideale drager voor zonnepanelen.
Hoeft het nog gezegd dat uw woning dankzij al deze voordelen later meer geld waard zal zijn als u ze verkoopt?

10 op 10 voor praktisch denken

Het hellende dak maakt deel uit van de Belgische bouwtraditie. Daardoor kunt u rekenen op een vlotte, snelle en betrouwbare uitvoering, met aandacht voor een naadloze isolatie, een geschikt onderdak en een prima luchtdichtheid.
Stedenbouwkundig zijn er zelden of nooit problemen met een hellend dak. Integendeel, meestal wordt deze oplossing aanbevolen.
Hellende daken zijn bestand tegen belasting door sneeuw en garanderen een perfecte waterafvoer als ze technisch goed ontworpen en uitgevoerd zijn. Onderhoud en eventuele herstellingswerken zijn tot een minimum herleid.
Geen wonder dat kinderen vanzelf een hellend dak tekenen als u ze vraagt om een huisje te schetsen …

Meer info over Koramic kleidakpannen: www.koramic.com

De voordelen van een hellend dak
Acht en half architectuur, Evergem