Muurbekleding

Tips voor als je zelf gaat behangen

Tips voor als je zelf gaat behangen
Behang aan de muur geeft de ruimte een mooie uitstraling, maar waar moet je op letten als je zelf gaat behangen? Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom kijk je best even naar onze tips zodat je weet waar je moet op letten en hoe je best te werk gaat.

Voorbereiding werk

Voor je kunt gaan behangen, zorg je dat er geen haakjes, spijkers of afdekplaatjes meer aan de muur hangen. Ook de thermostaat wordt best eerst verwijderd. Vergeet niet de stroom uit te schakelen alvorens aan de elektrische voorzieningen te komen.

Zorg voor een goede ondergrond

Behangen doe je best op een egale ondergrond. Oud behang moet eerst verwijderd worden. Beschadigingen maak je zo glad mogelijk door te schuren of gaatjes op te vullen. Als er donkere vlekken op de muur zijn, kan je die eerst met een lichte verf overschilderen om te vermijden dat het zichtbaar wordt door het behang.

Keuze van behangpapier en lijm

De keuze van het behangpapier is volgens eigen smaak. Bij de behangspecialist kan je inspiratie opdoen. De keuze van het behangpapier is ook bepalend voor de lijm. Er is zelf lijm speciaal voor extra zwaar behang. Op de verpakking staat hoeveel water er in de lijm moet. Volg steeds nauwgezet de instructies voor het beste resultaat. Gebruik schoon en koud water.
Smeer het papier in met lijm op de behangtafel en zorg ervoor dat de randen ook goed gedekt zijn. Daarna vouw je de uiteinden naar het midden, zodat de lijmlagen op mekaar plakken en je makkelijk met het pand naar de muur kunt lopen.

Waar beginnen?

Begin in het midden van de muur. Daar trek je een rechte, verticale lijn met een waterpas. Hierlangs plak je zorgvuldig de eerste baan van boven naar beneden. Wrijf met een borstel of behangspatel het behang glad van het midden naar de buitenkanten toe. De volgende baan moet mooi aansluiten tegen de eerste zonder de naden te laten overlappen. Druk de naden stevig aan met een nadenroller.

De boven- en onderkanten worden dan netjes van lengte geknipt met een schaar. Als er een luchtbel achterblijft, kan je die doorprikken met een speld en dan met de behangborstel wegvegen.

Niet te snel behangen in een nieuw huis

Als je in een nieuw huis gaat wonen, heb je het graag snel op orde, maar met behangen wacht je best minstens een half jaar, om de kans op scheuren te verkleinen.
Tussen 18 en 20 graden is de ideale behangtemperatuur. Hou dan de ramen gesloten en zet de verwarming niet te hoog, zodat het behang traag kan drogen.