Muurbekleding

Creëer sfeer met fotobehang

Creëer sfeer met fotobehang
Fotobehang transformeert een ruimte tot een plek van fascinatie. Beroemde skylines, fenomenale natuurzichten, abstracte kunstwerken of levensgrote familiefoto's, het kan allemaal bij u thuis. We geven u hierbij graag enkele nuttige tips.
Fotobehang is aanlokkelijk. In kantoren, wachtkamers, ziekenhuizen of hippe bars zijn het leuke eyecatchers. Het zijn sfeerscheppers die u visueel opeisen. In de publieke ruimte hebben ze meestal voldoende ruimte om en public gesmaakt te worden. Dat kan natuurlijk ook in uw woning. Let dan wel op dat de kamer groot genoeg is en de foto u niet bij de keel grijpt. Zorg voor afstand en ruimte. Nog een punt is de keuze: welk fotobehang heeft de langste houdbaarheidsdatum. Ook daar moet u steevast over nadenken wil de wand u na een tijdje niet gaan vervelen.

Zonder lijm

Fotobehang is gemaakt van behangpapier of vliesbehang. Bij behangpapier smeert u het papier in met lijm, terwijl bij vliesbehang u direct de muur mag insmeren. Vliesbehang vertoont ook geen blazen en krimpt evenmin. Bij gewoon behangpapier kan dat wel het geval zijn. Fotobehang is duurder, maar de kwaliteit ligt ook een stuk hoger dan gewoon behangpapier. Tegenwoordig bestaat er ook al fotobehang zonder lijm. U hoeft dan enkel nog water aan te brengen op de muren om de print te bevestigen.

Aanbrengen fotobehang

Zorg ervoor dat u bij normale kamertemperatuur het behangpapier opplakt, houdt deuren en ramen gesloten. Strijk het eerste paneel dat u opbrengt in met lijm, laat deze ongeveer een minuut intrekken. Begin met een hoek en strijk de vellen van boven naar beneden glad, zodat er geen luchtbellen ontstaan. Vervolgens strijkt u het volgende paneel in met lijm en na de intrektijd brengt u ook deze aan op de muur. Let op dat de modellen in sommige gevallen 5 mm moet overlappen.

Fotobehang is gemaakt van papier en na het aanbrengen van de lijm wordt dit wat kwetsbaarder. Wees dan ook voorzichtig met het verwerken van dit materiaal, anders bestaat de kans op scheuren. Breng de lijm dun en egaal aan en maak het behang niet te nat. Wrijf het behang op de muur voorzichtig aan met een zachte doek. De inwerktijd van de lijm dient bij elk deel even lang te zijn.

Opplakken vlies fotobehang

Breng de lijm gelijkmatig op de muur aan (niet op het behang), bij voorkeur met een roller. Begin met lijm voor (ruim) 1 baan en breng het behang per baan van boven naar beneden in de natte lijm aan. Wrijf eventuele kreuken of luchtbellen weg met de handen of een spatel. Plak zo het hele fotobehang baan voor baan op de muur. Zo lang de lijm nog nat is, kan een baan eventueel nog losgehaald en opnieuw opgeplakt of verplaatst worden. Let op dat er niet teveel lijm aan de uiteinden zit want dan is er kans dat de lijm vlekken achterlaat buiten het fotobehang.

Ook interessant