Stylingtips voor een interieur uit de boekjes

Bron: King George
Stylingtips voor een interieur uit de boekjes
Een gezellig nest willen we allemaal. Je bladert door magazines en pint erop los op Pinterest; ideeŽn en inspiratie genoeg! Maar toch ziet het er thuis nooit zo uit als op de plaatjes. Dat komt natuurlijk aan de ene kant omdat er in jouw huis geleefd wordt, maar we weten vaak ook niet zo goed hoe je die leuke kussens, kandelaars en stoeltjes neer moeten zetten voor het gewenste effect. FESTís oprichter Femke Furnee deelt een paar professionele tips voor een picture perfect stulpje.

1. Accessoires: creŽer groepjes met verschillende hoogtes, vormen en structuren binnen ťťn kleurgroep.

Kandelaars en waxinelichthouders, een magische aantrekkingskracht hebben ze op de interieurliefhebber. Om over vazen nog maar niet te spreken. Het lijkt soms of je er niet genoeg van kunt hebben, maar helaas is dat wel zo. Maak van je verzamelde schatten een geheel door ze te groeperen. Kies voor ťťn kleur en verschillende vormen of structuren, of verschillende tonen van een kleur om een dynamisch geheel te krijgen. Door in hoogte te variŽren, ontstaat een krachtig plaatje.

Stylingtips voor een interieur uit de boekjes

2. Kussens: maak onverwachte combinaties

Dat een kussen het perfecte accessoires is om je bank op te spicen is een open deur, maar hoe maak je een uitgebalanceerde combinatie? Symmetrisch twee keer dezelfde print of kleur kan wat geforceerd overkomen. Werk in verschillende lagen ton-sur-ton of met verschillende materialen of structuren in dezelfde kleur. Ook prints die druk ogen, kunnen in de juiste samenstelling elkaar in balans brengen. Kies prints die gerelateerd zijn aan elkaar in dezelfde kleursoorten zoals Copacabana en Rio (dezelfde palmboom), of prints die negatief van elkaar zijn zoals Lilly Pink en Lilly Blue.

3. Plaats de bank tegen een accentmuur, dan valt hij extra op

De bank is misschien wel het belangrijkste meubel in de woonkamer. Zorgvuldig wik en weeg je je keuze en ga je voor een prachtig exemplaar dat je hart sneller doet kloppen. Als je in je huis een accentmuur hebt in een uitgesproken kleur of met behang, dan is dat de aangewezen plek om je bank tegen te plaatsen. De bank, vaak wat neutraler van kleur, springt er dan mooi uit en wordt de centrale plaats in je woning.

Stylingtips voor een interieur uit de boekjes

4. Gouden regel: nodig uit tot conversatie

Uiteindelijk moet je interieur de basis vormen waarin jij je leven het beste kunt leven. Interactie met huisgenoten en gasten hoort daar zeker bij en een gouden regel voor styling is dan ook: nodig uit tot conversatie. CreŽer knusse hoekjes waar je tegenover elkaar kunt plaatsnemen en verbind de meubels met een kleed. Plaats de bank wel open naar de rest van de kamer, dat nodigt meer uit om plaats te nemen en levert een ruimtelijk en open gevoel op. Zo blijft de zithoek onderdeel van de kamer en wordt het geen afgesloten hoek.

5. Bloemen en planten brengen je interieur tot leven

Kijk Pinterest er maar op na: geen plaatje is compleet zonder wat levend groen. Het kan je cactusverzameling zijn, wat hangplantjes in een hoek of een verse bos bloemen in een mooie vaas. Pas bloemen aan aan het seizoen. Kies in deze tijd van het jaar voor takken met besjes of katjes; in de lente frist een kleurrijk veldboeket je interieur helemaal op en in de zomer doet een tropisch bananenenblad het leuk in een boeket.

TIP: voeg een beetje 7UP of Sprite toe aan het water. Het suiker en de zuren zorgen ervoor dat bloemen langer vers blijven.

6. Maak van verschillende bijzetters een dynamisch geheel

Tuurlijk, ze zijn er ook om een kopje koffie of schaaltje zoutjes op te zetten, maar je moet salon- en bijzettafels ook beschouwen als extra tentoonstellingsruimte van zorgvuldig bij elkaar gesprokkelde accessoires en souvenirs. Mooie boeken, magazines, vaasjes en kandelaars; ze doen het bijzonder goed op een tafeltje in de zithoek. In plaats van een grote salontafel is het ook een idee om te kiezen voor een verzameling kleinere tafeltjes van verschillende hoogtes. Dit levert dynamiek en beweging op en bovendien zijn kleine tafeltjes makkelijk te verplaatsen en multifunctioneel. Kies voor kleuren die contrasteren met de meubels zodat de tafeltjes er zeker uit springen.

Stylingtips voor een interieur uit de boekjes

7. Een gedekte tafel voor een warm welkom

Een lege tafel is als kerst zonder sneeuw, of muesli zonder yoghurt. Best lekker, maar je mist toch iets. Je tafel komt het mooist uit wanneer deze gedekt is en bovendien geeft het een warm en welkom gevoel. Laat je gasten zich direct thuis voelen door de tafel vast (deels) te dekken met mooie borden, glazen en een kan water. Kleurrijke groenten en fruit zijn niet alleen gezond, de natuurlijke kleurbommetjes voegen ook meteen een vrolijke noot toe.

8. Kleed de bank aan, de hele zithoek fleurt ervan op

Een plaid is niet alleen goed om je warm te houden, het is ook een mooimaker die voor een kleine make-over van je zithoek kan zorgen. Drapeer een plaid over de leuning van je bank en een beetje over de zitplaats. Dat laat zien dat er geleefd wordt in je huis en geeft een gevoel van warmte en gezelligheid. CreŽer wat extra dynamiek door een kussen erbij te leggen in een aanleunende kleur of matchend patroon. Plaids en kussens zijn ideaal om je bank aan te kleden: je kunt snel wisselen en het effect is groot. De hele zithoek fleurt ervan op.

9. Het is goud en koper wat er blinkt

Dat glimmende metalen als goud en koper Ďiní zijn, is je vast niet ontgaan.. Dit lijkt een makkelijk toe te passen trend: met kleine accessoires zoals kandelaars, bloempotjes of schalen heb je al snel een glamorous touch toegevoegd. Maar ťťn goud- of koperkleurig accessoire kan er wat verloren bij staan als je niet zo goed weet hoe je deze kunt combineren. De truc is om ze te combineren met minder uitgesproken producten in soortgelijke kleuren. Koper laat zich bijvoorbeeld heel goed matchen met poederige roze- en roodtinten, goud werkt goed samen met de trendkleur okergeel. Zo versterk je het effect van de trendmetallics in huis, maar voorkom je dat foute bling bling-effect.

Stylingtips voor een interieur uit de boekjes

Alle items op de foto's zijn van FEST Amsterdam, en zijn onder andere verkrijgbaar bij Floow in Antwerpen en bij Moupila & Friends in Dikkelvenne.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo