Vloerbekleding

Tips om uw parket te renoveren en te onderhouden

Parket krijgt het vaak hard te verduren, vooral als het gebruikt wordt voor vloeren waar vaak over gelopen wordt en waar veel met meubels geschoven wordt, zoals in de living of eetkamer. Dankzij onze tips kan je jouw parket snel en gemakkelijk in zijn oude glorie herstellen en kom je te weten hoe je de renovatie van je parket langer kan uitstellen door je parket goed te onderhouden.

Parket renoveren

Om parket te renoveren, begin je met het verwijderen van alle meubels, staanlampen, etc. zodat de vloer helemaal vrij is. Verwijder nadien de oude versleten basislaag met parketreiniger. Deze parketreiniger zal je vloer ontvetten, verwijdert vlekken en geeft de vloer zijn natuurlijke uiterlijke terug.

Breng vervolgens een nieuwe afwerkinglaag aan door van ene hoek diagonaal naar de andere te werken. Je kan kiezen uit drie soorten afwerkinglagen, namelijk parketvernis, parketolie of boenwas. Welke afwerking je kiest, hangt vooral af van je persoonlijke smaak en de soort belasting die de vloer moet ondergaan. Bij zware belasting is parketvernis aangewezen.

Parketvernis aanbrengen kan je vergelijken met verven. Breng parketvernis aan met een verfkwast en strijk met behulp van de kwast de parketvernis uit in de richting van de houtnerven. Laat voldoende tijd tussen 2 lagen vernis. Door de vernis tussen twee lagen licht op te schuren, zal de volgende laag vernis beter hechten.

Kies je voor olie, dan verdun je de eerste laag olie zodat ze beter in het hout trekt. Net zoals bij parketvernis, breng je de olie aan met behulp van een verfkwast. Masseer de olie daarna met een sponsje in het hout, totdat het hout verzadigd is. De volgende laag olie breng je op dezelfde manier aan. Verwijder nadien met een doek alle olieresten van het parket en behandel de vloer met een geschikte zeep.

Bij boenwas blijft de structuur van het hout perfect zichtbaar en voelbaar. Boenwas biedt echter minder bescherming en is minder slijtvast dan parketvernis. Wrijf de boenwas met een doek in het parket of gebruik een speciale boenmachine.

Parket onderhouden

Parket goed onderhouden loont absoluut de moeite. Als je het parket een wekelijkse onderhoudsbeurt geeft, vlekken op de juiste manier aanpakt en oplet met krassen, heeft het parket slechts om de 10 jaar een nieuwe afwerkinglaag nodig.

Als wekelijks onderhoud volstaat het om stof en losliggend vuil met een microvezeldoekje te verwijderen. Gebruik elke twee à drie weken een licht vochtige doek om je parket te onderhouden. Let hierbij wel op dat je zeer weinig water gebruikt. Te veel water is nooit goed voor parket.

Zijn er vlekken op je parket, dan doe je er goed aan om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Gemorste vloeistoffen kan je weghalen met een uitgewrongen doek die je in een beetje lauw water drenkt. Strepen van rubber of plastic verwijder je met een droge doek. Teer, inkt, stift, schoensmeer of nagellak krijg je weg met behulp van wat aceton.

Zorg er tenslotte voor dat je parket zo weinig mogelijk krassen op het parket maakt. Voorzie de poten van stoelen daarom met viltjes en let extra op bij het stofzuigen. Leg ook altijd een mat bij buitendeuren, zodat steentjes of zand het parket niet kunnen beschadigen.