Laminaat verovert harten

21 september 2012 Bron: newsengine
Steeds meer mensen verkiezen laminaat als vloerbekleding. Uitstraling, plaatsingscomfort, en onderhoudsgemak zijn slechts een aantal van de kwaliteiten die laminaat populair maken. Met laminaat heb je de voordelen van hout zoals de authentieke look and feel maar niet de ongemakken, klinkt het bij Balterio, een producent van kwaliteitslaminaatvloeren. Wij spraken met Franky Terrijn, Marketing Director bij Balterio en kwamen alles te weten over de laatste trends.

Lichte kleuren blijven in
Lichte authentieke kleuren zijn al een hele tijd in en dit zal nog even zo blijven, ook in laminaat. In tijden van crisis doen bleke kleuren het namelijk altijd goed, een bleke kleur geeft immers hoop. Bovendien ogen blekere tinten zuiver, rustig en tijdloos. “Consumenten spelen op veilig. Ze willen een vloer die niet vlug verveelt, een die tijdloos is en trends overstijgt. Witachtige tinten, beige en greige komen hier dan op de voorgrond en dit vooral in West-Europa. In Oost-Europa durft men ook nog voor donkere tinten te opteren alsook in Angelsaksische landen. Toch winnen hier de blekere kleuren marktaandeel”, aldus FrankyTerrijn.

De toon is mat
De trend die nu heerst is een trend naar natuurlijke, authentieke, eerlijke materialen: beton, porselein, metaal, hout, koper, geolied leder, matte steen. De toon is mat. Overal duiken matte structuren op: in lakken voor auto’s, in verfkleuren, in afwerking van meubels, in make-up met matte lipstiften, enzovoort. “In 2009 lanceerden we de collectie Grandeur die ontwikkeld werd met de Chrome Zone-technologie. Deze technologie werd reeds in 2007 op de collectie Magnitude geďntroduceerd en dus hervat op de Garndeur, lange planken collectie. Deze technologie voegt een subtiele glans toe aan de nerf, waardoor de schijn van een olie of beitsbehandeling wordt nagebootst. Maar meer en meer wordt voor matte afwerking gekozen, een terugkeer naar zuiverheid en authenticiteit”, weet Franky Terrijn.

De keuze gaat naar authentiek en klassiek
Vlak laminaat is niet meer in trek, de tendens gaat naar authentiek en klassiek. Een werkelijkheidsgetrouwe reproductie van een houten vloer vraagt een embossing (een indruk) die de structuur van echt hout imiteert. Elke noot en houtnerf is zichtbaar en voelbaar om de vloer nog meer op parket te laten lijken. Ook de authentieke afwerking met een V-groef is in, vooral in West-Europa. Deze groef zorgt dankzij de schuine randen voor een perfecte houtlook.

Akoestisch isolerende ondervloeren
De hedendaagse consument wil niet alleen een ‘look and feel’ zoals die van echt parket of houten vloeren, maar ook de akoestiek ervan. Verschillende ondervloeren zijn daar de oplossing. Ze reduceren niet alleen het loopgeluid (geluid waarneembaar in eigen leef ruimte voortgebracht door voetstappen) maar ook – mits keuze van de juiste ondervloer – het transmissiegeluid (ofwel doorgangsgeluid naar onderliggende ruimtes).

Troeven van laminaat
Laminaat is zeer makkelijk te onderhouden en hygiënisch. Het oppervlak van een laminaatvloer is duurzaam en slijtvast waardoor het geen behandeling vereist. Schuren, vernissen, polieren of boenen met was is dus niet nodig. Dagelijks onderhoud kan met een microvezeldoek of een stofzuiger. De magnetische eigenschappen van een droog microvezeldoek zorgen er ook voor dat kleine stofdeeltjes in de groeven verwijderd worden. Laminaat is slijtvast en werkt brandvertragend, het kan de omvang en verspreiding van vuur verminderen. Het is ook vrij dun (7, 8 en 9 mm), wat een troef is bij renovatie. Bovendien is laminaat budgetvriendelijk.

De hoge materiaaldichtheid zorgt ervoor dat laminaat ook uitstekend geschikt is om te plaatsen op vloerverwarming.

Comfort, comfort en nog eens comfort
Het plaatsingscomfort en de snelheid waarmee de vloer kan worden gerealiseerd, is eveneens een troef. De tijd dat laminaat verlijmd moest worden, is voorbij. Vandaag kan laminaat zowel door de vakman als door de consument gelegd worden dankzij het geďntegreerde kliksysteem. De kliksystemen garanderen een snelle montage en hebben de consument duidelijk overtuigd.

Laminaat is in
Laminaat is in. Het zorgt voor comfort, is slijtvast, budgetvriendelijk en bijna niet te onderscheiden van echt hout. “We hebben jaren onderzoek gedaan naar een manier om echte houten vloeren zo perfect mogelijk na te bootsen en het resultaat mag er zijn”, zegt Franky Terrijn.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo