Vloerbekleding

Onderzoek: Belg gaat voor groene vloer

Onderzoek: Belg gaat voor groene vloer
Kurk is milieuvriendelijk. Kurk isoleert het best als vloerbekleding. En kurk maakt komaf met koude voeten. Dat blijkt uit een nationaal onderzoek waarbij kurken vloeren vergeleken worden met andere vloerbekledingen. In het kader van Wereldmilieudag, traditioneel op 5 juni, peilt de kurkindustrie ook naar het belang dat de Belg hecht aan milieuvriendelijkheid. Het resultaat is duidelijk: de Belg gaat voor een groene vloer.

KURK, DE PERCEPTIE

Het onderzoek bij 500 Belgen kadert binnen de generieke campagne rond kurk die de Portugese kurkfederatie APCOR voert en door de Belgische kurkpartners gesteund wordt. Naar aanleiding van de Wereldmilieudag polste de kurkindustrie specifiek naar het belang van een milieuvriendelijke vloerbekleding. Vijf opmerkelijke resultaten op een rij:

• 7 op de 10 Belgen vinden een milieuvriendelijke vloer belangrijk

Vooral de Walen hechten belang aan een milieuvriendelijke keuze: 9 op de 10 Walen versus 5 of de 10 Vlamingen. Voor 73% Walen is een milieuvriendelijke vloer zelfs essentieel, terwijl 19% Vlamingen hier totaal geen of weinig belang aan hecht en 42% een beetje. In het algemeen zijn vrouwen iets meer overtuigd van een groene keuze dan mannen. Ook stijgt het milieubewustzijn met de leeftijd: voor 50-plussers is een milieuvriendelijke vloer belangrijker dan voor twintigers. Vergeleken met andere vloerbekledingen, wordt kurk – na tegels – als meest milieuvriendelijk gezien.

• Belg kiest kurkvloer voor natuurlijke isolatie

Ruim de helft van de Belgen zou voor een kurkvloer kiezen omdat kurk een natuurlijk materiaal is en een uitstekende isolator. Een duidelijke derde motivatie is het aangename comfort, vooral Vlamingen linken dat aan kurk (49% vs. 33% Walen). Uit de enquête blijkt ook dat kurk overtuigend beschouwd wordt als de meest isolerende vloerbekleding. Ruim 57% Belgen vindt dat kurk het best isoleert, gevolgd door parket (22%) en tegels (9%).

• Wie kurk zegt, zegt geen koude voeten meer

Ruim 1 op de 3 Belgen associeert een kurkvloer spontaan met een aangename vloer voor blote voeten – een associatie die meer in Vlaanderen gemaakt wordt dan in Wallonië (48% vs. 15%). Een kurkvloer wordt op het eerste gezicht ook als milieuvriendelijk gezien (29%) en wordt soms nog geassocieerd met een traditioneel bruin dessin (15%). Ook opvallend: slechts 8% linkt kurk aan antiallergisch, terwijl kurken vloeren bij uitstek hygiënisch zijn en bijdragen tot een gezonder leefklimaat.

• Kurk ligt eerst in de slaapkamer

De slaapkamer is de meest voor de hand liggende ruimte om kurk te leggen, dat vindt 47% van de deelnemers. Daarna volgen de kinderkamer en de woonkamer. De badkamer scoort minder frequent – al zijn Vlamingen enthousiaster dan Walen – en aan de keuken wordt het minst vaak gedacht om kurk te leggen, hoewel het materiaal waterbestendig en bijzonder onderhoudsvriendelijk is.

• Kurk is nog onbekend als interieurmateriaal

Onbekend is onbemind, dat geldt ook voor kurk. 40% van de deelnemers twijfelt om voor kurken vloeren of wanden te kiezen uit gebrek aan informatie. Daarnaast vreest ruim 15% voor een beperkte keuze in design. Terwijl je met kurk op geen enkel vlak compromissen moet sluiten: het materiaal is niet alleen 100% natuurlijk en milieuvriendelijk, het rijmt ook moeiteloos kwaliteit met comfort en gebruiksgemak. Uit de enquête blijkt dat de Belg zich in zijn vloerkeuze vooral laat leiden door comfort en onderhoudsgemak (72%), gevolgd door een duurzame oplossing (50%), eigentijdse look en voordelige prijs.

KURK, DE FEITEN

Kurk is nog te weinig bekend om zijn talrijke troeven. Zo teken je met kurken vloeren en wanden niet alleen voor een trendy interieur, maar kies je ook bewust voor een natuurlijk, milieuvriendelijk en duurzaam product. De groene feiten op een rij:

• 100% natuur

Kurk wordt gemaakt van de bast van de kurkeik. Deze unieke boom is eeuwenoud en groeit in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Voor kurk worden er dus geen bomen geveld. Elke negen jaar wordt de kurkeik ontschorst, zonder dat dit de groei van de boom belemmert. Dit unieke procedé, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, is een kunst op zich. Bovendien is de kurkeik de enige boom ter wereld waarvan de schors zichzelf na elke oogst kan regenereren. Niet alleen is kurk 100% natuurlijk, het pure materiaal is ook volledig recycleerbaar en herbruikbaar. Een meer dan nobel natuurproduct dus.

• Ecologisch verantwoord

Natuurlijke luxe of luxueuze natuur? Feit is dat de kurkeikwouden rond het Middellandse Zeegebied een werelduniek ecosysteem vormen. Kurkeiken vormen een natuurlijke dam tegen de oprukkende verwoestijning, ze beschermen de biodiversiteit en ze houden CO2 vast die anders zou bijdragen tot opwarming van de aarde. Bovendien kent kurk – als vernieuwende en duurzame bron – geen afval. De schors van de kurkeik wordt voor 100% gebruikt: voor vloeren en wanden, voor kurkstoppen, maar ook voor 1.001 niet-alledaagse toepassingen zoals mode, muziekinstrumenten of ruimtevaartmateriaal.