Tips bij het kopen van een privé eiland (fotospecial)

14 mei 2014 Bron: Bouw & Wonen
Er liggen her en der in de wereld pareltjes van eilanden, groot en klein. Als u de beslissing hebt genomen uzelf eigenaar te maken van een eigen eiland, dan is het natuurlijk erg handig om te weten waar u allemaal op moet letten. In principe is het kopen van een privé eiland niets anders dan het kopen van een huis of een stuk grond. Grootste verschil is dat het om veel meer geld gaat, en het ook meestal niet op een makkelijk te bereiken plaats ligt. Ter illustratie hiervan hebben wij een nieuwe fotospecial met de mooiste paradijsjes op aarde.

Tip 1: Bepaal de prijs
Een eiland kost veel geld. Hoe meer geld u te besteden heeft, hoe groter of beter uitgerust het eiland zal zijn. Houdt er wel rekening mee dat u waarschijnlijk ook nog veel in het eiland zult moeten investeren om het bewoonbaar te maken. Staat er al een huis op het eiland of moet u dit nog bouwen?

Tip 2: De locatie
De locatie van een eiland is een van de meest cruciale factoren voor mensen om een eiland te kopen. Je koopt niet alleen een eiland, je koopt een omgeving. Je hebt een dorp of stad in de buurt nodig waar je inkopen kunt doen of waar een ziekenhuis of arts bereikbaar is. Met een dorp in de buurt, is het meestal ook niet zo moeilijk om geschikt personeel te vinden voor uw eiland.

Tip 3: Zorg voor een goede watervoorziening
Drinkwater op een eiland is het meest belangrijke dat er is. Over het algemeen geldt: hoe kleiner het eiland, hoe minder drinkwater er is. Ook grotere eilanden met veel rotsformaties kunnen een mindere voorraad drinkwater bevatten. Koop je een eiland in de tropen, dan zal het aanleggen van een groot water reservoir u ook kunnen helpen aan uw drinkwater.

Tip 4: Kies het gewenste klimaat
Je kunt Eilanden kopen in drie typen klimaat. Gematigd, mediterrane en tropisch. Heeft u het niet graag erg warm, ga dan zeker geen eiland in de tropen kopen. Hou in de tropen ook rekening met de regenseizoenen. In een gematigd klimaat zijn de winters niet erg aangenaam. Laat u vooraf goed informeren naar het klimaat waarin uw toekomstige eiland ligt.

Tip 5: Controleer de toegankelijkheid
Is het eiland voorzien van een stijger voor een boot of is het eiland groot genoeg zodat het voorzien is (of kan worden) van een landingsbaan voor een klein vliegtuigje? Hoe lang is de reistijd per boot naar het eiland? Dit zijn zeker factoren waar u rekening mee moet houden.

Tip 6: Ontwikkeling van het eiland
Wat wilt u met uw eiland? Indien u alleen een vakantiewoning wilt, is een eiland van 1 tot 5 hectare wel voldoende.
Als u een groter huis wilt bouwen, en eventueel nog wat gastenverblijven, dan heeft u een eiland nodig dat 5 tot 10 hectare groot is.
Voor een kleinschalig resort heeft u een eiland nodig van minimaal 10 tot 15 hectare. Voor een groot resort zal het eiland al gauw 15 tot 20 hectare groot moeten zijn, waarvan minimaal 6 tot 10 hectare vlak land.

Tip 7: Let op de topografie
Wilt u vlak land, of wilt u bergen en rotsen? Hiermee moet u zeker rekening houden.

Tip 8: Beoordeel de bestaande infrastructuur
Neemt u een bewoond eiland van iemand over, dan is het zeker belangrijk om all bestaande gebouwen en wegen goed te beoordelen. Heeft u nog veel extra geld nodig om deze te verbeteren zodat het een goed leefbare plaats wordt voor u?

Tip 9: Personeel
Een goede conciërge is het belangrijkste dat u nodig heeft om uw eigendommen te beschermen als u er zelf niet bent. U kunt ook de lokale vissers inschakelen om uw eiland te beschermen, maar een vaste persoon die u op het eiland laat wonen is het veiligst.

10: Let op het grondbezit
Weet wat u koopt! In veel landen waar u een eiland koopt, bezit u slechts alles tot de vloedlijn. De stranden en eventuele aanlegsteigers behoren toe aan de overheid. u kunt daar dus niet verder ontwikkelen. Zorg dat u een goede advocaat om uit te zoeken wat u precies gaat kopen. U dient er ook op te letten dat er op het moment van aankoop geen krakers op het eiland bevinden.

Om u nog beter voor te bereiden, kunt u in de volgende fotospecial een groot aantal eilanden bekijken. Ter inspiratie...

Bekijk de fotospecial van privé eilanden. Klik hier.Bekijk ook onze eerder fotospecial van privé eilanden. Klik hier.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo