Tilburgse LocHal decor van BNA Beste Gebouw-uitreiking op 17 mei

  NL   19 februari 2019 Bron: BNA
Tilburgse LocHal decor van BNA Beste Gebouw-uitreiking op 17 mei
De uitreiking van de BNA Beste Gebouw 2019-verkiezing op 17 mei vindt plaats in de LocHal, de nieuwe bibliotheek van Tilburg. Toen de LocHal op 24 januari werd geopend, sprak Francine Houben (Mecanoo) van Ďeen kathedraal van deze tijdí Ė en terecht, zo stelt Kirsten Hannema in haar Volkskrant-recensie:

De voormalige locomotiefhal achter het centraal station, gebouwd in 1932, is een industriŽle basiliek: een metershoge dubbele kapconstructie van staal en beton boven een gigantische kraanbaan met twee kranen, met gevels van mat draadglas waardoor het daglicht gefilterd binnenvalt. Voortbouwend op het verleden hebben de ontwerpers van Civic, Braaksma & Roos, Arup, Inside Outside en Mecanoo de hal omgetoverd in een geweldige Ďwerkplaatsí rond een gigantische tribunetrap, waarop studenten en zzpíers achter laptops werken en kinderen rondspringen.

Inzenden kan tot 5 maart

Dat er veel gebouwen worden ingezonden, heeft ongetwijfeld te maken met de huidige bouwhausse. Niet het mooiste gebouw wint, maar het beste gebouw, met de meeste meerwaarde voor mens en maatschappij. De jury beoordeelt de inzendingen op basis van 4 categorieŽn.

Daarnaast zullen de genomineerde gebouwen ook extra aandachtig worden bekeken op hun toegankelijkheid. De nominaties maken we 21 maart bekend, vanaf die dag kan het publiek online stemmen.

Paul Mijksenaar: pleidooi voor visueel toegankelijke gebouwen

Tijdens de uitreiking op 17 mei zal vermaard bewegwijzeringsdesigner Paul Mijksenaar een pleidooi houden voor visueel toegankelijke gebouwen. Visuele toegankelijkheid is geen vanzelfsprekende eigenschap van de gebouwde omgeving en kan niet worden afgedwongen via (bouw)wet- en regelgeving. Mijksenaar zal ingaan op het feit dat iedereen gebaat is bij een visueel toegankelijke gebouwen en dat richtlijnen hiervoor niet alleen nuttig zijn voor visueel gehandicapte mensen, en dat architecten een voortrekkersrol kunnen spelen bij het Ďleesbaarí maken van gebouwen en openbare ruimtes.

Jort Kelder: vooral benieuwd naar de categorie Stimulerende Omgevingen

'Eerlijk gezegd is het mij een raadsel waarom grote bedrijven en vermogende particulieren niet veel meer architecten inschakelen. ZŻnigerds benne het.'
Jort Kelder is juryvoorzitter van deze 2019-editie. Als opwarmer stelden we Jort wat architectuurgedreven vragen. We kregen waar we op hoopten: prikkelende, uitgesproken antwoorden. Wat meer Niemeyer in de polder, betere kantoorgebouwen voor de zwoegende kantoorknuppels en kokerrokken en wat meer waardering voor de meerwaarde van de architect - veel meer vraagt Jort niet. ĎEn laten we in hemelsnaam starten met groot denken en iets scheppen voor de eeuwigheid.í

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo