Tuin

Tijd voor herfstkleuren

De herfst heeft naast wat nadelen ook een belangrijk voordeel; de natuur is in deze tijd op zijn mooist. Als u op een mooie herfstdag het bos in loopt, zijn het de warme kleuren die de kou doen vergeten. Mocht u dan onder een berk of den ook nog een vliegezwam (rood met witte stippen) aantreffen dan is het sprookje compleet. Bladverkleuring is een wonder dat elk jaar terugkomt, maar wonder of niet, het is te verklaren.

Bladeren bezitten bladgroenkorrels die nodig zijn voor het omzetten van zonne-energie in voedsel en deze bepalen dat blad een groene kleur heeft. De groene kleurstof heeft duidelijk de overhand in een blad, maar er zitten ook nog gele en oranje kleurstoffen in. De bladgroenkorrels zijn afhankelijk van zonlicht, vandaar dat het voorjaar en zomer de groene maanden zijn. In het najaar neemt de hoeveelheid licht af en gaat de temperatuur omlaag. Door deze twee factoren neemt ook de voedselproductie af. Dit is voor de boom of plant het startsein om het blad door middel van een klein kurklaagje af te sluiten van de plant. Het bladgroen sterft af en geel en oranje worden zichtbaar. Door een chemisch proces komt daar de rode kleur dan nog bij. Het warme kleurenpallet is er weer, maar wees er snel bij, want op is op. Het feest duurt, afhankelijk van (voornamelijk) de wind, niet langer dan een paar weken en het is jammer als u niet bent geweest.

otanische namen

In de tuin kunt u dit wonder ook aantreffen mits u de juiste planten heeft. Het is meestal enorm zoeken in de boeken naar mooie en geschikte planten met herfstkleuren als u daar in de rest van het jaar al over nadenkt. Het makkelijkst is het om op dit moment een kweker of tuincentrum te bezoeken en een aantal verkleurende planten uit te zoeken. Als u twijfelt en u heeft een kleine tuin dan stel ik voor te zoeken naar de volgende exemplaren, en excuses alvast voor het gebruik van de botanische namen maar anders komt u gegarandeerd met de verkeerde thuis. Nederlandse namen worden vaak verkeerd, onterecht, en voor meerdere planten gebruikt. Vandaar:

Euonymus alata is een van de mooiste met een vuurrode bladverkleuring. Het is een traaggroeiende heester met ook nog een opvallende bast.

Vaccinium vitis-idaea en Vaccinium myrtillus zijn bosbessen die we in veengebieden ook in de vrije natuur tegenkomen. De bessen zijn eetbaar en de bladverkleuring is prachtig.

Cornus mas is een struik of kleine boom die vroeg in het voorjaar bloeit met gele bloempjes en in het najaar een geel/oranje verkleuring geeft.

Enkianthus campanulatus is een struik die in mei bloeit met trossen klokvormige bloemetjes en een vuurrode herfstkleur heeft. Voor iedereen met een grotere tuin kan ik de volgende soorten aanraden.

Amelanchier lamarckii is een heester die kan uitgroeien tot wel 5 meter hoog. De plant bloeit vroeg in het voorjaar, maakt vruchtjes waar vogels op afkomen en verkleurt prachtig in het najaar.

Acer circinatum is een van de vele verkleurende esdoorns.

Liquidambar styraciflua is een middelgrote boom en een echte aanrader, een van mijn favorieten.

Aronia melanocarpa, Hydrangea macrphylla 'Hamburg', Parrotia persica en Rhus glabra zijn allemaal heesters die ook in deze tijd van het jaar zeer de moeite waard zijn.

Tot slot mag ik de Parthenocissus tricuspidata niet vergeten; dit is de mooist verkleurende klimplant die er is, maar heeft wel de ruimte nodig of u moet erg van snoeien houden.

Verkleurend blad mag eigenlijk niet ontbreken in de tuin, het verlengt het tuinseizoen en laat je ieder jaar weer beseffen hoe mooi de natuur is en u weet nu hoe dat zit.