Vastgoed

Teveel fouten bij de opmaak van energieprestatiecertificaten

Er worden teveel fouten gemaakt bij het opmaken van een energieprestatiecertificaat (epc) voor woningen. Daarom komt er in het najaar een centraal examen voor energiedeskundigen die deze epc's opmaken. Dat meldt Vlaams minister voor Energie en Wonen Freya Van den Bossche (SP.A).
Iedereen die een huis verkoopt of verhuurt moet een gedetailleerd energieprestatiecertificaat (epc) kunnen voorleggen aan de potentiële koper of huurder. Zo'n epc is een rapport over hoe goed de woning presteert op energievlak: hoe goed is ze geïsoleerd, en hoe hoog zijn de energiekosten?

Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat er nu te veel fouten worden gemaakt bij het opstellen van die epc's. Na het nieuwe examen moet de situatie verbeteren, reageert Van den Bossche. In afwachting van het examen, worden de deskundigen bijgeschoold.

"Er zijn de voorbije maanden bijlessen georganiseerd en brieven met veel gemaakte fouten verstuurd naar de deskundigen", aldus de minister. "Nu zijn we begonnen met de controles. Het systeem zit zo in elkaar dat er na één fout een boete volgt, en na meerdere fouten wordt de deskundige geschorst. Dan moet hij opnieuw een opleiding volgen en een examen afleggen. Als het gaat om echte fraude, dan wordt de erkenning ingetrokken."

Ook interessant