Algemeen

Technicum Sint-Truiden wint jubileumeditie Wood Award

Met Wood Award promoot BOUWUNIE Limburg Schrijnwerkers & Interieurbouwers reeds 10 jaar lang het vakmanschap én het imago van het houtonderwijs. De doorstroming van jongeren naar tewerkstelling in de sector bevorderen, is hierbij het streefdoel. Voor deze jubileumeditie werd uitzonderlijk een samenwerking met ‘een Hart voor Limburg’ opgezet. Op vrijdag 25 april 2014 zijn de winnaars van deze scholenwedstrijd in het Provinciehuis bekend gemaakt.

Wood Award is een scholenwedstrijd waarbij de leerlingen onder supervisie van hun begeleiders een project realiseren van ontwerp tot afwerking. De projecten werden tentoon gesteld op

Bouwinnovatie begin februari 2014 en beoordeeld door een professionele jury. Bouwunie Limburg Schrijnwerkers en Interieurbouwers doet jaarlijks een oproep aan alle houtscholen om deel te nemen aan deze wedstrijd. Er zijn nog 17 scholen in Limburg met de studierichting Hout in de 3de graad. Dit jaar namen 14 scholen met 18 projecten deel.

De professionele jury van de scholenwedstrijd beoordeelde tijdens Bouwinnovatie de 18 projecten.

Ludo Simons, voorzitter Wood Award: “De leerlingen overtroffen ook dit jaar alle verwachtingen. Een bewijs dat de Limburgse houtscholen vakmanschap nog steeds hoog in het vaandel dragen. De selectie van een algemene winnaar was dit jaar alleszins geen evidentie.”

Winnaars Wood Award 2013-2014

Laureaat TSO
Hoge Buitentafel – KASO Maaseik-Kinrooi
Prijs: VIP-arrangement door Leitz, aankoopbon hout t.w.v. € 200 en houtbewerkingstoestellen MAKITA

Laureaat BSO
Spiltrap – WICO Campus TIO Overpelt Prijs: VIP-arrangement door OCH, aankoopbon hout t.w.v. € 200 en houtbewerkingstoestellen MAKITA

Laureaat BUSO
Dressoirkast – Sint-Ferdinand – Lummen
Prijs: VIP-arrangement door Leitz, aankoopbon hout t.w.v. € 200 en houtbewerkingstoestellen MAKITA

Algemene Winnaar 2013-2014
Hangstoel – Technicum Sint-Truiden Prijs: VIP-arrangement door Knauf, aankoopbon hout t.w.v. € 400 en houtbewerkingstoestellen MAKITA

Hangstoel – Technicum Sint-Truiden

Alle deelnemers ontvangen prijzen geschonken door Makita, Palmaers Vakhandel, Houthandel Mezo-hout, Wienen houthandel en het RTC Limburg. De laureaten krijgen daarnaast een VIP-behandeling door de keypartners aangeboden, zijnde Knauf, Leitz en Opleidingscentrum HOUT (OCH).

Ludo Simons: “Dankzij onze trouwe partners slagen wij er jaar na jaar in van Wood Award een succes te maken. Een bijzonder woord van dank wil ik richten aan de provincie Limburg en in het bijzonder aan gedeputeerde Marc Vandeput, die van bij het prille begin geloofde in het project en jaarlijks voorzag van de nodige financiële ondersteuning.”

Sinds 2004 kan Wood Award rekenen op steun van de Provincie Limburg. Gedeputeerde van economie Marc Vandeput: “We merken over de jaren heen dat deelnemers aan Wood Award opmerkelijk positiever staan ten opzichte van een job in de sector dan anderen. Deze positieve vaststelling bewijst dat onze inspanningen ter zake hun effect niet missen. Vele jongeren hebben inderdaad een verkeerd beeld over onze bouwsector. Een job in de bouwsector is meer dan alleen maar handenarbeid. De toepassing van innovatieve bouwtechnieken en het gebruik van nieuwe materialen vereisen meer dan ooit technische vakkennis en een creatieve ingesteldheid om oplossingen op maat van de klant uit te werken. Met promotionele acties, zoals de Wood Award, dienen jongeren bewust te worden gemaakt dat de bouwsector een dynamische en aantrekkelijke werkomgeving biedt. Wij zijn dan ook sinds de start van het project ‘Wood Award’, partner van BOUWUNIE Limburg en ondersteunen het project met een provinciale subsidie”.

Davy Maesen, directeur van BOUWUNIE Limburg: “Beroepsrichtingen worden nog altijd te weinig gepromoot als waardevol en noodzakelijk. Veel ouders vinden BSO- of TSO-studierichtingen niet prestigieus genoeg. Nochtans vinden schoolverlaters uit bouwopleidingen vlot een job en verdient men in de bouwsector goed zijn boterham.” En kiezen voor een technische of beroepsopleiding biedt werkzekerheid, zo blijkt uit de meest recente schoolverlatersstudie van de VDAB. Van de 159 schoolverlaters in de BSO-studierichtingen van het studiegebied Hout in Limburg, is slechts 11,3 % na 1 jaar nog werkzoekend. Voor het studiegebied Bouw zijn er van de 48 schoolverlaters na 1 jaar nog 20,8 % werkzoekend. Voor TSO- Bouw is er van de 12 schoolverlaters niemand nog werkzoekend na 1 jaar. En voor TSO-Hout zoekt van de 40 schoolverlaters amper 5 % nog werk na 1 jaar. “Voor heel wat leerlingen is een directe opleiding veel interessanter dan een brede opleiding. De keuze van een jongere voor een beroepsgerichte opleiding moet voldoende garanties op tewerkstelling in de sector bieden. De bouw is één van die sectoren die dat biedt”, besluit Maesen.

Om van deze jubileumeditie een speciale editie te maken, is er een samenwerking opgezet met het streekfonds ‘een Hart voor Limburg: de bezoekers aan Bouwinnovatie konden dit jaar een bod uitbrengen op de gerealiseerde projecten. De opbrengst van de verkochte projecten, maar liefst 1.250 euro, wordt integraal geschonken aan scholenprojecten van ‘een Hart voor Limburg’.

Geert Kenis, Sales en Marketingmanager van Hart voor Limburg: “Wij ontzettend blij met het genomen initiatief en het ontvangen resultaat. Het feit dat ook jongeren via het project Wood Award het goede doel steunen kunnen we alleen maar toejuichen. De middelen zullen gebruikt worden voor scholenprojecten van een Hart voor Limburg”.

Het slotgala van deze jubileumeditie zal niet zomaar onopgemerkt voorbij gaan. Tijdens de viering wordt ook afscheid genomen van voorzitter Ludo Simons die het scholenproject gedurende 10 jaar intensief leidde en nog steeds een warm hart toedraagt. Ludo blijft echter wel verbonden met het project.

Ook interessant


Build for Life