Algemeen

Woodaward 2011-2012 uitgereikt tijdens slotgala

In de maanden mei en juni houden vele Limburgse bouwvakscholen hun opendeurdag. Ze willen hiermee jongeren en hun ouders laten kennis maken met hun aanbod aan studierichtingen. Uit een eerdere bevraging van leerlingen uit het project Woodaward, een van de scholenprojecten van Bouwunie Limburg, blijkt dat de keuze van een studierichting vaak wordt beïnvloed door het imago dat het bijpassende beroep heeft. Daarnaast spelen ook familie, kennissen en vrienden hierbij een rol. Jongeren moeten fier kunnen zijn op het beroep dat ze hebben geleerd.

Bouwunie Limburg zet dan ook resoluut in op de verbetering van het imago van de bouwberoepen via zijn scholenprojecten. Zowel Woodaward als Builders Trophy krijgen hierbij steun van de provincie Limburg. Naast een imagoverbetering vestigen deze projecten ook de aandacht op de problematiek van instroom en doorstroming van jongeren naar de sector.

Gedeputeerde van economie Marc Vandeput: “Het vinden van geschikt personeel is reeds langer een knelpunt voor de bouwsector. Het probleem is dubbel. Enerzijds wordt de sector geconfronteerd met een beperkte instroom van nieuwe bouwvakkers doordat te weinig jongeren kiezen voor een vaktechnische opleiding en, indien ze al kiezen voor een dergelijke opleiding, de stap naar een job in de bouwsector niet zetten. Een verkeerd beeld over de sector is hiervan inderdaad één van de oorzaken. Een job in de bouwsector is meer dan alleen maar handenarbeid. De toepassing van innovatieve bouwtechnieken en het gebruik van nieuwe materialen vereisen meer dan ooit technische vakkennis en een creatieve ingesteldheid om oplossingen op maat van de klant uit te werken. Met promotionele acties, zoals de Wood Award, dienen jongeren bewust te worden gemaakt dat de bouwsector een dynamische en aantrekkelijke werkomgeving biedt. Wij zijn dan ook sinds de start van het project ‘Wood Award’, partner van Bouwunie Limburg en ondersteunen het project met een provinciale subsidie.”

“De onvoldoende instroom wordt ook veroorzaakt door een slechte match tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Het is een contradictie dat er vele knelpuntvacatures in de bouw zijn terwijl eind 2011 1.832 niet-werkende werkzoekenden bij hun intake bij de VDAB hebben aangegeven interesse te hebben voor een tewerkstelling in de bouwsector. De competenties en vaktechnische kennis is vaak echter onvoldoende om de match te kunnen realiseren. Wij hebben daarom specifiek voor de bouwsector een project ontwikkeld, waarbij werkloze jongeren met begeleiding worden toegeleid naar een duurzame job. Via het provinciaal arbeidsmarktfonds kunnen wij bovendien subsidies toekennen voor kortlopende opleidingsprojecten. Deze projecten dienen dan zeer concrete vacatures vanuit de bedrijfswereld in te vullen. Geen lange opleidingstrajecten maar vraaggestuurde projecten vanuit de bouwondernemingen worden hier beoogd,” aldus gedeputeerde Marc Vandeput.



SLOTGALA WOODAWARD 2012

In onze 8ste editie zit ook een GREEN WoodAward vervat waaraan 15 van de 18 deelnemende scholen meegedaan hebben. Hun project werd tijdens een extra lesuur onder de loep genomen door de mensen van Bos+ met onder andere een berekening van de ecologische voetafdruk. Ook in deze categorie is er een winnaar – de GREEN WoodAward.
In deze editie tekenden 22 projecten van 18 Limburgse technische scholen present. 180 leerlingen met hun begeleiders woonden het slotgala van Wood Award 2011-2012 bij op vrijdag 4 mei 2012 in het Provinciehuis van Limburg.

De prijzen van de winnaars werden geschonken door DeWALT en Stanley:

Laureaat TSO
Hot Tube - WICO Campus TIIO Overpelt
Prijs: vip-arrangement door Velda in opglabbeek met een initiatie stoffering

Laureaat BSO
DJ Meubel - KTA1 Hasselt
Prijs: vip-arrangement door Opleidingscentrum Hout en Philips Constant

Laureaat BuSO
Halfronde tuinbank – WICO Campus TIO Overpelt
Prijs: vip-arrangement door Opleidingscentrum Hout en Philips Constant

GREEN WoodAward
Bureau uit restmateriaal – BuSO Sint-Jansberg Maaseik
Prijs: vip-arrangement door Bos+ (Groenhart) – survival avontuur

Publieksprijs van Bouwinnovatie 2012
KA De Wingerd uit Overpelt – Bank soleil
Prijs: vip-arrangement door Knauf

Algemene winnaar WoodAward 2011-2012
Provil lommel – lambal
Prijs: vip-arrangement door Leitz Service
Build for Life