Algemeen

Negende Wood Award staat voor vakmanschap

Bouwunie Limburg organiseert tal van initiatieven om het ondernemerschap bij jongeren te promoten. `Beroepsrichtingen worden nog te weinig gepromoot als waardevol en noodzakelijk. Veel ouders zijn de mening toegedaan dat BSO en TSO niet prestigieus genoeg zijn. Nochtans vinden schoolverlaters uit bouwopleidingen vlot een job en verdient een bouwvakarbeider goed zijn boterham,` aldus Leon Peters, voorzitter van Bouwunie Limburg.
Wood Award sluit hier perfect op aan. Met dit initiatief wil Bouwunie Limburg Schrijnwerkers & Interieurbouwers de doorstroom naar de houtsector vanuit het onderwijs bevorderen en het imago van het houtonderwijs promoten. De meerderheid van de studenten vandaag vormen immers dé professionals van morgen.
Op vrijdag 3 mei 2013 zijn de winnaars van deze scholenwedstrijd in het Provinciehuis bekend gemaakt.

Wood Award is een scholenwedstrijd waarbij de leerlingen onder supervisie van hun begeleiders een project realiseren van ontwerp tot afwerking. De projecten werden tentoongesteld op Bouwinnovatie begin februari 2013 en beoordeeld door een professionele jury. Op vrijdag 3 mei worden dan de verschillende winnaars bekend gemaakt op een slotgala in het provinciehuis van Limburg. Gedeputeerde voor economie, Marc Vandeput, zal de algemene winnaar persoonlijk lauweren. Een bewijs dat dit project hem nauw aan het hart ligt.

Gedeputeerde van economie Marc Vandeput: “De bouwsector is bijzonder hard getroffen door de verslechterde economische omstandigheden. Toch blijft de sector een economisch speerpunt in onze provincie, geschraagd door vele KMO’s en zelfstandige ondernemers. In het Strategisch Actieplan in het Kwadraat (SALK) wordt ingezet op de ondersteuning van de bouwsector door de grote innovatiebereidheid, het flexibel ondernemerschap en het onmiskenbaar vakmanschap te versterken met specialisering en verbetering van de productieprocessen. Eenvoudige handenarbeid en de bouwsector zijn geen synoniemen meer en de bouwsector creëert meer dan ooit een werkomgeving die aan technische talenten grote loopbaanmogelijkheden biedt. De instroom van jongeren in deze sector moet daarom vanuit deze positieve invalshoek worden gestimuleerd. De promotie van het technisch onderwijs is ook cruciaal in de verbetering van de match tussen vraag en aanbod op de Limburgse arbeidsmarkt. Het project ‘Wood Award’ is een uitstekend voorbeeld hoe sectororganisaties, hier Bouwunie – Limburgse schrijnwerkers en interieurbouwers, en het onderwijs kunnen samenwerken om jongeren uit het technisch onderwijs te motiveren effectief een job in de bouwsector op te nemen. Vanuit de provincie zijn we dan ook van bij de opstart van het project structurele en financiële partner.”

Alle laureaten ontvangen een prijs geschonken door Hitachi, Leitz en de firma Lecot Raedschelders uit Maaseik en krijgen daarnaast een VIP-behandeling door de key-partners aangeboden (Knauf, Leitz en Opleidingscentrum Hout (OCH)).

Bouwunie Limburg Schrijnwerkers en Interieurbouwers doen jaarlijks een oproep aan alle houtscholen om deel te nemen aan deze wedstrijd zodat dit project een maximale uitstraling en imagebuilding kan verkrijgen in de deelnemende scholen, op Bouwinnovatie, op TV Limburg, in de vakpers, via Bouwunie Limburg en niet te vergeten via de partners van Wood Award. Er zijn nog 17 scholen in Limburg met de studierichting Hout in de 3de graad. Volgens officiële cijfers van de VDAB studeerden in 2012 159 leerlingen in Limburg af in de richting Hout, Houtbewerking en Schrijnwerkerij. Slechts 18 leerlingen hiervan waren na 1 jaar nog werkzoekend. Slechts 4,4% van deze schoolverlaters beschikt over geen werkervaring. Dit jaar namen 16 scholen met 21 projecten deel. De leerlingen overtroffen ook nu alle verwachtingen. Een bewijs dat de Limburgse houtscholen vakmanschap hoog in het vaandel dragen.

In de negende editie zit ook opnieuw een Green Wood Award vervat waaraan vrijwel alle deelnemende scholen meegedaan hebben. De projecten werden tijdens een extra lesuur onder de loep genomen door de mensen van BOS+. De ecologische voetafdruk werd berekend en ook hier is een winnaar – de Green Wood Award. “De jury was vooral onder de indruk van de gemotiveerd heid en de kritische zin van de leerlingen. Over het algemeen was het dit jaar een zeer sterke editie van de Green Wood Award,” zegt Thibaut Joris van BOS+.

Volgend jaar is het project aan de tiende editie toe. “Een jubileumeditie,” aldus voorzitter Ludo Simons. “Het belooft zeker en vast een speciale editie te worden: we willen de houtsector meer dan ooit in de belangstelling plaatsen, aan de projectformule zal lichtjes gesleuteld worden en ook het slotgala willen we in een nieuw kleedje steken. Het wordt een editie om naar uit te kijken!

Winnaars Wood Award 2012-2013

Algemene Winnaar 2012-2013
Bakfiets – WICO Campus TIO
Prijs: VIP-arrangement door Knauf

Laureaat TSO
Multifunctioneel zitmeubel – Katholieke
Scholengemeenschap Harlindis en Relindis Maaseik
Prijs: VIP-arrangement door Leitz

Laureaat BSO
Houten Vrouw – Provil ION Lommel
Prijs: VIP-arrangement door OCH

Laureaat BUSO
Bijenhotel – Stedelijke Bouwvakschool Dilsen-Stokkem
Prijs: VIP-arrangement door Leitz

Laureaat Green Wood Award
Campus De Wingerd
Prijs: VIP-arrangement door BOS+

Laureaat publieksprijs
Schommelbank – Technicum Sint-Truiden
Prijs: VIP-arrangement door OCH
Build for Life