Interieur

Tadao Ando ontwerpt vrijdragende stoel

De architect Tadao Ando heeft zijn eerste stoel ontworpen. De minimalistisch vormgegeven Dream Chair is een eerbetoon aan de Deense ontwerper Hans Jørgen Wegner. De Dream Chair is gemaakt van 3D-multiplex, een materiaal dat tijdens het productieproces in twee richtingen kan worden gebogen. Ando heeft twee gebogen platen – een voor het onderstel en een voor de schaal – gecombineerd tot een vrijdragende lounge chair.

Puur

Ando zegt dat zijn aanpak bij het ontwerp van de Dream Chair vergelijkbaar is met die voor zijn architectuur. Een ontwerp moet volgens hem puur zijn. Zo heeft hij bijvoorbeeld bewust gekozen voor het gebruik van één enkel materiaal voor het frame van de stoel.

Daarnaast paste die benadering bij de wens om het ontwerp een eerbetoon aan Hans Jørgen Wegner te laten zijn. Typerend voor Wegners ontwerpen is een minimalistische en tegelijk zachte, organische stijl. Klassiekers van deze Deense ontwerper zijn bijvoorbeeld de Wishbone Chair (1949), de leunstoel Ox (1958) en de driepotige loungechair CH 07 (1963).

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant