Architectuur

'Sydney Opera House' voor Chinese stad

De Chinese stad Wuxi heeft zijn eigen ‘Sydney Opera House’. Op een kunstmatig schiereiland nabij een brug staat sinds dit jaar een nieuwe opera en theater. Al gelang het type voorstelling dat er plaats vindt, kan het gebouw van kleur veranderen.

Het Finse PES-Architects, dat in 2008 de prijsvraag voor het ontwerp won, realiseerde het gebouw in een soortgelijke omgeving als waar het beroemde operahuis in Sydney staat. Het bureau besloot aan het water, nabij de genoemde brug, een even groot architectonisch gebaar te maken als Jorn Utzon eind jaren vijftig deed.

De enorme dakbladen van het vijftig meter hoge gebouw geven het complex volgens de architecten het voorkomen van een vlinder, maar van een afstand gezien zou het theater evengoed een oude Chinese tempel kunnen zijn.

De bladen zijn aan de onderkant doorschijnend, en kunnen daar met behulp van LED’s verschillende kleuren licht geven. Rond en in het gebouw zijn nog een vijftig eveneens lichtgevende palen verspreid. Op het voorplein verwelkomen ze de bezoekers, terwijl ze in de entreelobby het dak ondersteunen en tot in het achtergelegen meer doorlopen.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant