Architectuur

Operagebouw Sydney erkend als Werelderfgoed

Het wereldberoemde operagebouw van Sydney is door de UNESCO als Werelderfgoed erkend. De raad gaf als reden de voortdurende invloed van het bouwwerk, dat volgens een schelpenpatroon werd opgetrokken, op de architectuur.

Eerder werd het nationaal Teidepark op het Canarische eiland Tenerife in het Werelderfgoed opgenomen. De commissie beschouwt het gebied met zijn 3.718 meter hoge vulkaan Pico del Teide als een "spectaculair landschap", dat bovendien van groot wetenschappelijk belang is. De Pico del Teide is de hoogste berg op Spaans grondgebied en daardoor is Tenerife het derde hoogste vulkaaneiland ter wereld.

Het Werelderfgoed Jungfrau-Alesch-Bietschhorn in de Zwitserse Alpen werd door de UNESCO uitgebreid - van circa 54.000 naar meer dan 82.000 hectare. Het gebied werd reeds in 2001 op de lijst gezet en bevindt zich in het meest vergletsjerde deel van de Alpen.

De commissie besloot verder het oeroude beukenbos in de Karpaten (Slovakije, Oekraïne), het gebied Lopé-Okanda (Gabon), de Richtersveld-regio (Zuid-Afrika), de Twyfelfonteinvallei (Namibië), de Diaolou-huizen in Kaiping (China) en de archeologische stad Samarra (Irak) als Werelderfgoed te erkennen.

Samarra werd tegelijkertijd op de lijst van bedreigde plaatsen gezet. Voorts werden de Iwami-Ginzan-zilvermijnen (Japan), de ruïnes van Nisa (Turkmenistan) en het Rode Fort in Delhi (India) op de Werelderfgoedlijst geplaatst.