AZUR vormt het centrale element binnen het masterplan van AWG. Binst Architects ziet het als essentieel dat nieuwe stadsdelen voorzien worden van herkenbare gebouwen die als baken fungeren in een stedelijke context. Dit project ligt in het hart van de parkrand en slaat de brug tussen luxueuze appartementen en de woonwijk Regatta.

Gridgevel als ruimtelijke leidraad
In stedelijke context gebruikt Binst Architects de gridgevel vaker als tijdloze tool in haar projecten.Zo worden sterke gebouwen ontworpen in de vaak strenge stedenbouwkundige en/of architectonische context. Door gebruik te maken van een grid met zowel horizontaal als verticaal karakter ontstaan er kaders waarin een gevel een eigen esthetiek kan krijgen. Het gridconcept vertrekt daarbij vooral vanuit de wens naar geveldiepte en gelaagdheid. Bij AZUR wordt het wonen letterlijk ingekaderd. Met vier woningen per laag richt het project zich meerzijdig op haar omgeving. Binst Architects geeft veel aandacht aan de kwaliteit van het wonen op de hoeken van alzijdige gebouwen. Bij AZUR vergroten de glazen hoeken het panoramisch zicht op de omgeving.

De stedenbouwkundige intenties van het hoofdgebouw en het paviljoen worden versterkt door de samenhorigheid van het geheel, waarbij beide gebouwen de appendix van het Galgenweelpark vormen. De ruimte tussen de gebouwen is publiek doorwaadbaar, maar maakt tegelijk duidelijk deel uit van het geheel.

Collectieve functies als meerwaarde
Wonen doe je samen, ook in de wijk Regatta. Bij AZUR worden collectieve voorzieningen als meerwaarde meegenomen. Waar mogelijk wordt wonen, werken en recreëren samen ondersteund, waarbij de centrale ligging van AZUR een groot potentieel heeft. In het lage gebouw van AZUR wordt hoogwaardige horeca voorzien. Samen met de reeds bestaande sportvoorzieningen wordt de parkrand rond het Galgenweel the place to be.