Isolatie

Subsidies voor ecologische isolatiematerialen

VIBE vzw, het Vlaams Intituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen, is gematigd tevreden met de wending in ‘de zaak Eandis’. Eandis weigerde in een aantal gevallen immers premies voor energiebesparende investeringen uit te betalen voor bio-ecologische isolatiematerialen. Dit is nu opgelost. Verder vroeg VIBE vzw overleg met VEA (Vlaams Energie-Agentschap) over deze kwestie en over de opname van bio-ecologische isolatiematerialen* in de EPB-databank (Energieprestatie & Binnenklimaat). Dat zal in de komende maanden plaatsvinden.

Probleem?

Sinds vorig jaar kreeg VIBE vzw steeds meer klachten van particuliere bouwers en handelaars in bio-ecologische isolatiematerialen*. Bij sommigen weigerde Eandis de premie voor energiebesparende investeringen uit te betalen, omdat de bio-ecologische materialen niet opgenomen zijn in de lijsten van BUTGB (Belgische Unie voor de Technische Goedkeuring in de Bouw).

Volgens VIBE vzw is dit een onterechte redenering, omdat alle bij ons verdeelde bio-ecologische isolatiematerialen een buitenlandse (meestal Duitse) technische goedkeuring hebben, die voor elk materiaal ook omgezet is in een Europese technische goedkeuring.

VIBE-bestuurder Peter Thoelen: ‘Volgens ons is er dus geen enkel juridisch argument om premies te weigeren omdat de materialen geen ATG-stempel hebben. En ik vind ook geen argument om te beweren dat de Duitse technische goedkeuringen minder grondig zouden gebeuren dan de Belgische. In een eengemaakt Europa is het volgens ons ook achterhaald dat een materiaal in elk land een aparte technische goedkeuring zou moeten behalen. Daar bestaan die Europese Technische Goedkeuringen juist voor.’ Volgens VIBE vzw is de zaak des te absurder, omdat hierdoor juist de toepassing van de meest ‘klimaatvriendelijke’ isolatiematerialen niet meer zou beloond werden met een premie.

Opgelost

In mei van dit jaar heeft VIBE vzw deze zaak, samen met vertegenwoordigers van Bouwunie en de bio-ecologische isolatiesector, aangekaart bij Eandis. Hierbij legde VIBE vzw ook een lijst voor van alle bij VIBE vzw bekende en in Vlaanderen verdeelde bio-ecologische isolatiematerialen mét hun buitenlandse en Europese technische goedkeuringen. Die is ook voor iedereen beschikbaar op de website van VIBE vzw (http://www.vibe.be/nieuws/nieuwtjes.php).

Eandis reageerde positief op het overleg, maar is voor een deel gebonden aan de regels die het Vlaams Energie-Agentschap oplegt.

In het vervolg zal Eandis de aanvragen voor isolatiepremies voor bio-ecologische isolatiematerialen goedkeuren zoals de andere, mits de andere premievoorwaarden in acht genomen worden (zoals een minimale isolatiedikte).

Premie gemist?

Daarnaast zegde Eandis toe de premies die in het verleden werden geweigerd wegens de toepassing van een bio-ecologisch materiaal alsnog te zullen uitkeren. De bij VIBE vzw bekende dossiers zijn intussen uitbetaald. Wie in aanmerking komt kan de gemiste premie nog steeds opnieuw aanvragen bij Eandis.

Bovendien zou Eandis de verwijzing naar de ATG-lijst uitbreiden met een verwijzing naar de lijst voor bio-ecologische materialen op de VIBE-website. Dat is intussen nog niet gebeurd, hoewel de Eandis-website wel al is aangepast.

Extra subsidie<.b>

Een aantal steden en gemeenten voerden intussen een extra subsidiereglement in voor mensen die specifiek met bio-ecologische isolatiematerialen willen isoleren. Meer informatie vindt u op www.premiezoeker.be. Wie dit subsidiereglement in zijn of haar gemeente wil introduceren, kan contact opnemen met VIBE vzw (info@vibe.be).

*Bio-ecologische isolatiematerialen zijn gemaakt uit ‘teeltbare’ grondstoffen of hun afgeleiden, zoals houtvezels, hennep, vlas, papiervlokken, schapenwol enz. Ze isoleren net zo goed als rotswol, glaswol of piepschuim (EPS), maar de productie van het materiaal vergt doorgaans minder fossiele energie; de productie van de grondstoffen zelf vergt géén toegevoegde energie.